Jabłecznik z kisielem

m7

Jabłecznik z kisielem to kolejna wersja ciasta z jabłkami. Twist smaków jabłek, ciasta i kisielu. Pycha!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
706
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3 / 2
Jabłecznik z kisielem to kolejna wersja ciasta z jabłkami. Twist smaków jabłek, ciasta i kisielu. Pycha!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg jabłka
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. cukier
5 szt. jajko
5 szt. białko jaja kurzego
1 szt. kisiel truskawkowy
4 łyżka cukier
0.50 łyżecz. cynamon
Przygotowanie
Ciasto: Siekamy nożem margarynę z mąką, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
Piana: Białka ubijamy, dodajemy cukier i suchy kisiel.
Na blaszkę wykładamy jedną część ciasta, rozkładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy ubitą pianę, na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Pieczemy ok.1 godziny w temp. 180 C stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
706
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.