Jabłecznik z kisielem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Jabłecznik z kisielem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F393-1702057492930.jpeg&w=3840&q=75)
Jabłecznik z kisielem to kolejna wersja ciasta z jabłkami. Twist smaków jabłek, ciasta i kisielu. Pycha!
1
3 / 2
Jabłecznik z kisielem to kolejna wersja ciasta z jabłkami. Twist smaków jabłek, ciasta i kisielu. Pycha!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg jabłka
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna zwykła
3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. cukier
5 szt. jajko
5 szt. białko jaja kurzego
1 szt. kisiel truskawkowy
4 łyżka cukier
0.50 łyżecz. cynamon
Przygotowanie
Ciasto: Siekamy nożem margarynę z mąką, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
Piana: Białka ubijamy, dodajemy cukier i suchy kisiel.
Na blaszkę wykładamy jedną część ciasta, rozkładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy ubitą pianę, na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Pieczemy ok.1 godziny w temp. 180 C stopni.