Jabłecznik z kisielem

m7
Jabłecznik z kisielem

1

3 / 2

Jabłecznik z kisielem to kolejna wersja ciasta z jabłkami. Twist smaków jabłek, ciasta i kisielu. Pycha!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg jabłka

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. margaryna zwykła

3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. cukier

5 szt. jajko

5 szt. białko jaja kurzego

1 szt. kisiel truskawkowy

4 łyżka cukier

0.50 łyżeczka cynamon

Przygotowanie


1

Ciasto: Siekamy nożem margarynę z mąką, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części.

2

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.

3

Piana: Białka ubijamy, dodajemy cukier i suchy kisiel.

4

Na blaszkę wykładamy jedną część ciasta, rozkładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy ubitą pianę, na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.

5

Pieczemy ok.1 godziny w temp. 180 C stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły