Jabłecznik z kisielem
m7
1
3 / 2
0
Jabłecznik z kisielem to kolejna wersja ciasta z jabłkami. Twist smaków jabłek, ciasta i kisielu. Pycha!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg jabłka
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. margaryna zwykła
3 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. cukier
5 szt jajko
5 szt białko jaja kurzego
1 szt kisiel truskawkowy
4 łyżka cukier
0.50 łyżeczka cynamon
Przygotowanie
Ciasto: Siekamy nożem margarynę z mąką, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
Piana: Białka ubijamy, dodajemy cukier i suchy kisiel.
Na blaszkę wykładamy jedną część ciasta, rozkładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy ubitą pianę, na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Pieczemy ok.1 godziny w temp. 180 C stopni.