1

Składniki

1 Kilogram
jabłka
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
margaryna zwykła
3 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
cukier
5 Sztuk
jajko
5 Sztuk
białko jaja kurzego
1 Sztuka
Kisiel truskawkowy
4 Łyżki
cukier
0.5 Łyżeczki
cynamon
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto:
  2. Siekamy nożem margarynę z mąką, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części.
  3. Masa jabłkowa:
  4. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
  5. Piana:
  6. Białka ubijamy, dodajemy cukier i suchy kisiel.
  7. Na blaszkę wykładamy jedną część ciasta, rozkładamy masę jabłkową, na jabłka wykładamy ubitą pianę, na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
  8. Pieczemy ok.1 godziny w temp. 180 C stopni.

Opis

Jabłecznik z kisielem

Podobne przepisy

Puszysta tarta z jabłkami!

Średni Do 1 godz
Puszysta tarta z jabłkami!

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Jabłecznik

Średni Do 1 godz
Jabłecznik

Tort Kakaowy z truskawkami

Łatwy Do 3 godz
Tort Kakaowy z truskawkami

Babka cytrynowo kakaowa

Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Ciasto z sercem

Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!