Jabłecznik z budyniem
decomorreno
Aromatyczny jabłecznik z delikatną masą budyniową i czekoladowym ciastem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
410
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.7 / 42
Aromatyczny jabłecznik z delikatną masą budyniową i czekoladowym ciastem.
13
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta tortowa
250 g masło
125 g cukier puder
60 g kakao decomorreno
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
1.50 kg jabłko
1 łyżecz. cynamon
100 g cukier brązowy
2 szt. budyń waniliowy
1 l mleko uht 3,2%
6 łyżka cukier
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieć, możesz użyć do tego malaksera. Odmierz 1/3 ciasta, owiń folią i włóż do zamrażarki.
Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki wyklej pozostałym ciastem. Włóż formę do lodówki.
W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je i wydrąż gniazda nasienne. Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Przełóż jabłka do dużej patelni i smaż kilka minut wraz z brązowym cukrem i cynamonem.
W tym czasie ugotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu.
Gdy jabłka i budyń lekko przestygną ciasto w formie nakłuj widelcem, przełóż jabłka, na wierzch ugotowany budyń. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce. Przykryj całkowicie wierzch budyniu.
Piecz przez około 50 minut w 175ºC. Po upieczeniu ostudź w formie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
410
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Gluten
Jajka