Jabłecznik z budyniem

decomorreno
Jabłecznik z budyniem

0

3.7 / 42

Aromatyczny jabłecznik z delikatną masą budyniową i czekoladowym ciastem.

13

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta tortowa

250 g masło

125 g cukier puder

60 g kakao decomorreno

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

1.50 kg jabłko

1 łyżecz. cynamon

100 g cukier brązowy

2 szt. budyń waniliowy

1 l mleko uht 3,2%

6 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki ciasta zagnieć, możesz użyć do tego malaksera. Odmierz 1/3 ciasta, owiń folią i włóż do zamrażarki.

2

Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki wyklej pozostałym ciastem. Włóż formę do lodówki.

3

W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je i wydrąż gniazda nasienne. Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Przełóż jabłka do dużej patelni i smaż kilka minut wraz z brązowym cukrem i cynamonem.

4

W tym czasie ugotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu.

5

Gdy jabłka i budyń lekko przestygną ciasto w formie nakłuj widelcem, przełóż jabłka, na wierzch ugotowany budyń. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce. Przykryj całkowicie wierzch budyniu.

6

Piecz przez około 50 minut w 175ºC. Po upieczeniu ostudź w formie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

410

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

58

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły