JABŁECZNIK Z BEZĄ
kontakt_1
Słodka, chrupiąca beza w towarzystwie kwaskowatych owoców to niezastąpiony duet w kuchni. Poznaj przepis na jabłecznik z bezą, w którym oba smaki wzajemnie się uzupełniają.
0
0 / 0
Słodka, chrupiąca beza w towarzystwie kwaskowatych owoców to niezastąpiony duet w kuchni. Poznaj przepis na jabłecznik z bezą, w którym oba smaki wzajemnie się uzupełniają.
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
300 g mąka lubella puszysta tortowa
150 g masło
2 łyżka woda zimna
0.50 łyżecz. sól
6 szt. jabłka
2 łyżka miód
2 łyżka cukier
1 łyżecz. cynamon
0.25 łyżecz. goździki
2 łyżecz. sok z cytryny
4 szt. białko jaja kurzego
1 szkl. cukier
2 łyżecz. mąka ziemniaczana
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Do przesianej mąki dodaj masło pokrojone w kostkę. Całość posiekaj nożem. Następnie dodaj sól i wodę. Zagnieć, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wstaw do lodówki na 30 min.
Jabłka dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne. Połowę jabłek pokrój w kostkę, a drugą połowę zetrzyj na tarce. Owoce wymieszaj z sokiem z cytryny. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i jabłka. Dodaj cynamon i zmielone goździki. Wymieszaj. Smaż, aż jabłka będą się rozpadać.
Białka jajek ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną . Miksuj do połączenia składników.
Formę na ciasto wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyklej formę.
Piekarnik rozgrzej do 180 ° C. Wstaw ciasto na ok. 20 min do piekarnika.
Na podpieczone ciasto wyłóż masę jabłkową, a na nią bezę. Ponownie włóż do piekarnika i piecz ok. 35 min.