JABŁECZNIK Z BEZĄ

kontakt_1
JABŁECZNIK Z BEZĄ

0

0 / 0

Słodka, chrupiąca beza w towarzystwie kwaskowatych owoców to niezastąpiony duet w kuchni. Poznaj przepis na jabłecznik z bezą, w którym oba smaki wzajemnie się uzupełniają.

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

300 g mąka lubella puszysta tortowa

150 g masło

2 łyżka woda zimna

0.50 łyżecz. sól

6 szt. jabłka

2 łyżka miód

2 łyżka cukier

1 łyżecz. cynamon

0.25 łyżecz. goździki

2 łyżecz. sok z cytryny

4 szt. białko jaja kurzego

1 szkl. cukier

2 łyżecz. mąka ziemniaczana

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Do przesianej mąki dodaj masło pokrojone w kostkę. Całość posiekaj nożem. Następnie dodaj sól i wodę. Zagnieć, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wstaw do lodówki na 30 min.

2

Jabłka dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne. Połowę jabłek pokrój w kostkę, a drugą połowę zetrzyj na tarce. Owoce wymieszaj z sokiem z cytryny. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i jabłka. Dodaj cynamon i zmielone goździki. Wymieszaj. Smaż, aż jabłka będą się rozpadać.

3

Białka jajek ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną . Miksuj do połączenia składników.

4

Formę na ciasto wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyklej formę.

5

Piekarnik rozgrzej do 180 ° C. Wstaw ciasto na ok. 20 min do piekarnika.

6

Na podpieczone ciasto wyłóż masę jabłkową, a na nią bezę. Ponownie włóż do piekarnika i piecz ok. 35 min.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły