Jabłecznik wykwintny

m7

Prosty przepis, znane składniki - a jaki wyszukany smak! Mmm...
Wartości odżywcze na porcję
Energia
121
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Prosty przepis, znane składniki - a jaki wyszukany smak! Mmm...
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cynamon
0.50 szkl. śmietana 18%
0.50 szt. cytryna
1 szt. jaja kurze całe
6 łyżka cukier
12 łyżka mąka pszenna tortowa
3 łyżka rodzynki suszone
10 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
Obierz jabłka, zetrzyj na tarce, wymieszaj z rodzynkami, dopraw cynamonem i duś pod przykryciem do lekkiego rozgotowania. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj margarynę i posiekaj, tak aby pokroić tłuszcz na małe kawałeczki. Jajko roztrzep ze śmietaną, połącz z ciastem i wstaw na godzinę do lodówki. Wysmaruj blachę tłuszczem, rozwałkuj ciasto, pokrój na cienkie paski, i wyłóż spód. Połóż na to ostygnięte jabłka i piecz 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
121
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.