Jabłecznik wykwintny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Jabłecznik wykwintny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976217174.jpeg&w=3840&q=75)
Prosty przepis, znane składniki - a jaki wyszukany smak! Mmm...
0
0 / 0
Prosty przepis, znane składniki - a jaki wyszukany smak! Mmm...
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cynamon
0.50 szkl. śmietana 18%
0.50 szt. cytryna
1 szt. jaja kurze całe
6 łyżka cukier
12 łyżka mąka pszenna tortowa
3 łyżka rodzynki suszone
10 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
Obierz jabłka, zetrzyj na tarce, wymieszaj z rodzynkami, dopraw cynamonem i duś pod przykryciem do lekkiego rozgotowania. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj margarynę i posiekaj, tak aby pokroić tłuszcz na małe kawałeczki. Jajko roztrzep ze śmietaną, połącz z ciastem i wstaw na godzinę do lodówki. Wysmaruj blachę tłuszczem, rozwałkuj ciasto, pokrój na cienkie paski, i wyłóż spód. Połóż na to ostygnięte jabłka i piecz 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.