Jabłecznik wykwintny

m7
Jabłecznik wykwintny

0

0 / 0

Prosty przepis, znane składniki - a jaki wyszukany smak! Mmm...

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg jabłka

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka cynamon

0.50 szkl. śmietana 18%

0.50 szt. cytryna

1 szt. jaja kurze całe

6 łyżka cukier

12 łyżka mąka pszenna tortowa

3 łyżka rodzynki suszone

10 dek. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Obierz jabłka, zetrzyj na tarce, wymieszaj z rodzynkami, dopraw cynamonem i duś pod przykryciem do lekkiego rozgotowania. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj margarynę i posiekaj, tak aby pokroić tłuszcz na małe kawałeczki. Jajko roztrzep ze śmietaną, połącz z ciastem i wstaw na godzinę do lodówki. Wysmaruj blachę tłuszczem, rozwałkuj ciasto, pokrój na cienkie paski, i wyłóż spód. Połóż na to ostygnięte jabłka i piecz 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły