Jabłecznik w kratkę
m7
Jabłecznik w kratkę to łatwe do wykonania ciasto, a dzięki kratce na wierzchu równie pięknie wygląda. Ciasto smakuje wyśmienicie podawane na ciepło z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
705
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jabłecznik w kratkę to łatwe do wykonania ciasto, a dzięki kratce na wierzchu równie pięknie wygląda. Ciasto smakuje wyśmienicie podawane na ciepło z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1.50 kg jabłka
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. cukier
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. żółtko jaja kurzego
1.50 szt. masło
4 łyżka cynamon
Przygotowanie
Do miski wsypać 3 szklanki mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, jeden cukier waniliowy, 5 żółtek,1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1,5 kostki masła. Zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji i wyłożyć blachę.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Następnie podsmażyć w garnku z łyżką cukru i odrobiną cynamonu. W międzyczasie podlewać, aby się nie przypaliły.
Uzyskaną masę przełożyć na kruche ciasto. Część ciasta kruchego formować w paski i układać na cieście tworząć kratkę.
Piec w 180 stopniach C około 50 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
705
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
93
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.