Jabłecznik w kratkę

m7
Jabłecznik w kratkę

0

0 / 0

Jabłecznik w kratkę to łatwe do wykonania ciasto, a dzięki kratce na wierzchu równie pięknie wygląda. Ciasto smakuje wyśmienicie podawane na ciepło z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.50 kg jabłka

1 łyżeczka proszek do pieczenia

3 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. cukier

1 szt. cukier waniliowy

5 szt. żółtko jaja kurzego

1.50 szt. masło

4 łyżka cynamon

Przygotowanie


1

Do miski wsypać 3 szklanki mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, jeden cukier waniliowy, 5 żółtek,1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1,5 kostki masła. Zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji i wyłożyć blachę.

2

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Następnie podsmażyć w garnku z łyżką cukru i odrobiną cynamonu. W międzyczasie podlewać, aby się nie przypaliły.

3

Uzyskaną masę przełożyć na kruche ciasto. Część ciasta kruchego formować w paski i układać na cieście tworząć kratkę.

4

Piec w 180 stopniach C około 50 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły