Jabłecznik na zimno
m7
Jest to bardzo pyszny jabłecznik, ale na zimno... Jest inny niz do tej pory jadaliście...
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2837
kcal
Białka
97
gram
Węglowodany
427
gram
Tłuszcze
106
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jest to bardzo pyszny jabłecznik, ale na zimno... Jest inny niz do tej pory jadaliście...
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1.50 kg jabłka
2 szkl. woda gorąca
1 szt. galaretka agrestowa
0.50 szt. margaryna palma
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. galaretka pomarańczowa
5 łyżka cukier puder
4 łyżka żelatyna
20 dag. okrągłe biszkopty
Przygotowanie
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i przesmażyć. Do gorących jabłek wsypać cukier puder, żelatynę i galaretkę agrestową (w proszku). Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy jabłkowej dodać miękką margarynę i jajko. Razem zmiksować.
Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć masę jabłkową. Wierzch jabłecznika zalać tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w dwóch szklankach gorącej wody.
Jabłecznik schłodzić w lodówce. Najlepiej włożyć go do lodówki na 24 godziny, aby biszkopty zmiękły
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2837
kcal
Białka
97
gram
Węglowodany
427
gram
Tłuszcze
106
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.