Jabłecznik na zimno

m7
Jabłecznik na zimno

0

0 / 0

Jest to bardzo pyszny jabłecznik, ale na zimno... Jest inny niz do tej pory jadaliście...

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1.50 kg jabłka

2 szkl. woda gorąca

1 szt. galaretka agrestowa

0.50 szt. margaryna palma

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. galaretka pomarańczowa

5 łyżka cukier puder

4 łyżka żelatyna

20 dag. okrągłe biszkopty

Przygotowanie


1

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i przesmażyć. Do gorących jabłek wsypać cukier puder, żelatynę i galaretkę agrestową (w proszku). Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy jabłkowej dodać miękką margarynę i jajko. Razem zmiksować.

2

Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć masę jabłkową. Wierzch jabłecznika zalać tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w dwóch szklankach gorącej wody.

3

Jabłecznik schłodzić w lodówce. Najlepiej włożyć go do lodówki na 24 godziny, aby biszkopty zmiękły

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2837

kcal

Białka

97

gram

Węglowodany

427

gram

Tłuszcze

106

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły