Jabłecznik na zimno

m7
Jabłecznik na zimno

0

0 / 0

Jest to bardzo pyszny jabłecznik, ale na zimno... Jest inny niz do tej pory jadaliście...

9

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1.50 kg jabłka

2 szkl. woda gorąca

1 szt. galaretka agrestowa

0.50 szt. margaryna palma

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. galaretka pomarańczowa

5 łyżka cukier puder

4 łyżka żelatyna

20 dek. okrągłe biszkopty

Przygotowanie


1

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i przesmażyć. Do gorących jabłek wsypać cukier puder, żelatynę i galaretkę agrestową (w proszku). Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy jabłkowej dodać miękką margarynę i jajko. Razem zmiksować.

2

Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć masę jabłkową. Wierzch jabłecznika zalać tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w dwóch szklankach gorącej wody.

3

Jabłecznik schłodzić w lodówce. Najlepiej włożyć go do lodówki na 24 godziny, aby biszkopty zmiękły

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły