Jabłecznik na zimno
m7
Jest to bardzo pyszny jabłecznik, ale na zimno... Jest inny niz do tej pory jadaliście...
0
0 / 0
Jest to bardzo pyszny jabłecznik, ale na zimno... Jest inny niz do tej pory jadaliście...
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1.50 kg jabłka
2 szkl. woda gorąca
1 szt. galaretka agrestowa
0.50 szt. margaryna palma
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. galaretka pomarańczowa
5 łyżka cukier puder
4 łyżka żelatyna
20 dag. okrągłe biszkopty
Przygotowanie
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i przesmażyć. Do gorących jabłek wsypać cukier puder, żelatynę i galaretkę agrestową (w proszku). Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy jabłkowej dodać miękką margarynę i jajko. Razem zmiksować.
Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć masę jabłkową. Wierzch jabłecznika zalać tężejącą galaretką pomarańczową, rozpuszczoną wcześniej w dwóch szklankach gorącej wody.
Jabłecznik schłodzić w lodówce. Najlepiej włożyć go do lodówki na 24 godziny, aby biszkopty zmiękły