Jabłecznik migdałowy
m7
Ciasto - zmodyfikowany przepis z pazdzernikowego wydania Moje gotowanie pt. Orzechowe
Wartości odżywcze na porcję
Energia
739
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
96
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto - zmodyfikowany przepis z pazdzernikowego wydania Moje gotowanie pt. Orzechowe
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
100 g migdały
2 szkl. mąka kukurydziana
1 szkl. mleko
4 szt. jabłka
1 szt. laska wanilii
3 szt. żółtko jaja kurzego
6 łyżka cukier puder
5 łyżka masło
Przygotowanie
Mleko zagotować laską wanilii przekrojona na pól. Zółtka utrzec z cukrem pudrem na az masa bedzie biała. Dodawac po woli make kukurydziana, a nastepnie gorace mleko (wczesnej usunac wanilie). Mase przelec do garnka ustawionego w kapieli wodnej, podgrzewac cały czas mieszajac az do zgestnienia masy. Zdjac z ognia dodac pokrojone masło i mielone migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Rozgrzac piekarnik do 180st. Foremke wyłozyc papierem do pieczenia lub wysmarowac maslem i wysypac bułka tarta. Wlac ciasto. Jabłka pokroic na cwiartki a kazda cwiartke pokroic w wachlarzyk. Wcisnac do ciasta. Piec ok 40-45 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
739
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
96
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.