0

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
100 Gramów
migdały
2 Szklanki
Mąka kukurydziana
1 Szklanka
mleko
4 Sztuki
jabłka
1 Sztuka
Laska wanilii
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
6 Łyżek
cukier puder
5 Łyżek
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mleko zagotować laską wanilii przekrojona na pól. Zółtka utrzec z cukrem pudrem na az masa bedzie biała. Dodawac po woli make kukurydziana, a nastepnie gorace mleko (wczesnej usunac wanilie). Mase przelec do garnka ustawionego w kapieli wodnej, podgrzewac cały czas mieszajac az do zgestnienia masy. Zdjac z ognia dodac pokrojone masło i mielone migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Rozgrzac piekarnik do 180st. Foremke wyłozyc papierem do pieczenia lub wysmarowac maslem i wysypac bułka tarta. Wlac ciasto. Jabłka pokroic na cwiartki a kazda cwiartke pokroic w wachlarzyk. Wcisnac do ciasta. Piec ok 40-45 minut.

Opis

Ciasto - zmodyfikowany przepis z pazdzernikowego wydania Moje gotowanie pt. Orzechowe

Podobne przepisy

Mazurek kakaowo migdałowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Mazurek kakaowo migdałowy

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Odwrócone ciasto z jabłkami

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Odwrócone ciasto z jabłkami

Mazurek piernikowy

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Mazurek piernikowy

Mazurek tradycyjny

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Mazurek tradycyjny

Pascha

Przepis
Średni Do 1 godz
Pascha

Paczki

Przepis
Średni Do 3 godz
Paczki

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!