0

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
100 Gramów
migdały
2 Szklanki
Mąka kukurydziana
1 Szklanka
mleko
4 Sztuki
jabłka
1 Sztuka
Laska wanilii
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
6 Łyżek
cukier puder
5 Łyżek
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mleko zagotować laską wanilii przekrojona na pól. Zółtka utrzec z cukrem pudrem na az masa bedzie biała. Dodawac po woli make kukurydziana, a nastepnie gorace mleko (wczesnej usunac wanilie). Mase przelec do garnka ustawionego w kapieli wodnej, podgrzewac cały czas mieszajac az do zgestnienia masy. Zdjac z ognia dodac pokrojone masło i mielone migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Rozgrzac piekarnik do 180st. Foremke wyłozyc papierem do pieczenia lub wysmarowac maslem i wysypac bułka tarta. Wlac ciasto. Jabłka pokroic na cwiartki a kazda cwiartke pokroic w wachlarzyk. Wcisnac do ciasta. Piec ok 40-45 minut.

Opis

Ciasto - zmodyfikowany przepis z pazdzernikowego wydania Moje gotowanie pt. Orzechowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!