Jabłecznik migdałowy

m7
Jabłecznik migdałowy

0

0 / 0

Ciasto - zmodyfikowany przepis z pazdzernikowego wydania Moje gotowanie pt. Orzechowe

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

100 g migdały

2 szkl. mąka kukurydziana

1 szkl. mleko

4 szt. jabłka

1 szt. laska wanilii

3 szt. żółtko jaja kurzego

6 łyżka cukier puder

5 łyżka masło

Przygotowanie


1

Mleko zagotować laską wanilii przekrojona na pól. Zółtka utrzec z cukrem pudrem na az masa bedzie biała. Dodawac po woli make kukurydziana, a nastepnie gorace mleko (wczesnej usunac wanilie). Mase przelec do garnka ustawionego w kapieli wodnej, podgrzewac cały czas mieszajac az do zgestnienia masy. Zdjac z ognia dodac pokrojone masło i mielone migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszac. Rozgrzac piekarnik do 180st. Foremke wyłozyc papierem do pieczenia lub wysmarowac maslem i wysypac bułka tarta. Wlac ciasto. Jabłka pokroic na cwiartki a kazda cwiartke pokroic w wachlarzyk. Wcisnac do ciasta. Piec ok 40-45 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

739

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

96

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły