Jabłecznik Babci

eluchap

Jabłecznik babci to najlepsze ciasto z jabłkami. Sprawdzony, prosty przepis, który przypomina smaki dzieciństwa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
305
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Jabłecznik babci to najlepsze ciasto z jabłkami. Sprawdzony, prosty przepis, który przypomina smaki dzieciństwa.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.75 kostka margaryna zwykła
1 szkl. cukier
3 szkl. mąka pszenna tortowa
4 szt. jajko
3 łyżka śmietana
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto, jak na kruche.
Podzielić na 2 części.
Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Połowę ciasta wyłożyć blachę, położyć starte jabłka wierzch posypać cynamonem i cukrem.
Przykryć drugą częścią ciasta.
Jabłecznik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i piec około45 minut na złoty kolor.