Jabłecznik
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Jabłecznik](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973516555.jpeg&w=3840&q=75)
Jabłecznik to idealne ciasto na każdą okazję. Uwielbiane przez wszystkich. Nasz przepis urozmaicony jest skórką cytrynową, która dodaje niezwykłego aromatu.
0
0 / 0
Jabłecznik to idealne ciasto na każdą okazję. Uwielbiane przez wszystkich. Nasz przepis urozmaicony jest skórką cytrynową, która dodaje niezwykłego aromatu.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. skórka z cytryny
500 g dżem jabłkowy
2.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. margaryna zwykła
Przygotowanie
Z mąki, margaryny, cukru, żółtek jaj, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki do schłodzenia.
Blachę wykładamy papierem. Dno formy wylepiamy połową ciasta.
Na nie kładziemy dżem wymieszany z łyżeczką cynamonu.
Ubijamy białka, dodajemy skórkę cytrynową i wykładamy na jabłka.
Resztę ciasta trzemy na tarce wprost na ciasto.
Pieczemy w temp.180 stopni, aż wierzch ciasta zbrązowieje.