Jabłecznik
m7
Jabłecznik to idealne ciasto na każdą okazję. Uwielbiane przez wszystkich. Nasz przepis urozmaicony jest skórką cytrynową, która dodaje niezwykłego aromatu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1039
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
135
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jabłecznik to idealne ciasto na każdą okazję. Uwielbiane przez wszystkich. Nasz przepis urozmaicony jest skórką cytrynową, która dodaje niezwykłego aromatu.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. skórka z cytryny
500 g dżem jabłkowy
2.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
1 szt. margaryna zwykła
Przygotowanie
Z mąki, margaryny, cukru, żółtek jaj, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki do schłodzenia.
Blachę wykładamy papierem. Dno formy wylepiamy połową ciasta.
Na nie kładziemy dżem wymieszany z łyżeczką cynamonu.
Ubijamy białka, dodajemy skórkę cytrynową i wykładamy na jabłka.
Resztę ciasta trzemy na tarce wprost na ciasto.
Pieczemy w temp.180 stopni, aż wierzch ciasta zbrązowieje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1039
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
135
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.