Jabłecznik

m7
Jabłecznik

0

0 / 0

Jabłecznik to idealne ciasto na każdą okazję. Uwielbiane przez wszystkich. Nasz przepis urozmaicony jest skórką cytrynową, która dodaje niezwykłego aromatu.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. skórka z cytryny

500 g dżem jabłkowy

2.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Z mąki, margaryny, cukru, żółtek jaj, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki do schłodzenia.

2

Blachę wykładamy papierem. Dno formy wylepiamy połową ciasta.

3

Na nie kładziemy dżem wymieszany z łyżeczką cynamonu.

4

Ubijamy białka, dodajemy skórkę cytrynową i wykładamy na jabłka.

5

Resztę ciasta trzemy na tarce wprost na ciasto.

6

Pieczemy w temp.180 stopni, aż wierzch ciasta zbrązowieje.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły