0

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
2 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
cukier
1 Łyżka
Skórka pomarańczowa
1 Łyżka
margaryna
20 Dekagramów
mąka
12 Dekagramów
cukier puder
12 Dekagramów
margaryna
5 Dekagramów
rodzynki
75 Dekagramów
jabłko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąke wymieszać z proszkiem do poieczeniai przesieać na stolnicę. Dodać margarynę, cukier puder, żółtka i wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zarobić ciasto. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki.
  2. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić i dusić w rondlu z odrobiną wody aż będą miękkie. Dodać rodzynki i drobną pokrojoną skórke pomarańczową. Wymieszać i odstawić.
  3. Formę posmarować margaryną i wylepić ciastem.
  4. W piekarniku nagrzanym do 200C podpiec na jasnozłoty kolor.
  5. Z białek ubić sztywną pianą, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru
  6. Na cieście ułożyć warstwe jabłek i przykryć je pianą z białe. Wstawić do piekarnikanagrzanego do 150C i trzymać do czasu, aż piana lekko sie przyrumieni

Opis

Ciasto poprostu rozpływa się w ustach:p

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Babka cytrynowa

Gwiazdkowy torcik

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Keks

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Keks

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Kruche ciasto jagodowo - wiśniowe

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasto jagodowo - wiśniowe

Makowiec ucierany

Przepis
Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!