Jabłecznik

m7

Ciasto poprostu rozpływa się w ustach:p
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2912
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
413
gram
Tłuszcze
123
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ciasto poprostu rozpływa się w ustach:p
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier
1 łyżka skórka pomarańczowa
1 łyżka margaryna
20 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
12 dag. cukier puder
12 dag. margaryna
5 dag. rodzynki
75 dag. jabłko
Przygotowanie
Mąke wymieszać z proszkiem do poieczeniai przesieać na stolnicę. Dodać margarynę, cukier puder, żółtka i wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zarobić ciasto. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić i dusić w rondlu z odrobiną wody aż będą miękkie. Dodać rodzynki i drobną pokrojoną skórke pomarańczową. Wymieszać i odstawić.
Formę posmarować margaryną i wylepić ciastem.
W piekarniku nagrzanym do 200C podpiec na jasnozłoty kolor.
Z białek ubić sztywną pianą, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru
Na cieście ułożyć warstwe jabłek i przykryć je pianą z białe. Wstawić do piekarnikanagrzanego do 150C i trzymać do czasu, aż piana lekko sie przyrumieni
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2912
kcal
Białka
41
gram
Węglowodany
413
gram
Tłuszcze
123
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.