Jabłecznik

m7
Jabłecznik

0

0 / 0

Ciasto poprostu rozpływa się w ustach:p

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier

1 łyżka skórka pomarańczowa

1 łyżka margaryna

20 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

12 dek. cukier puder

12 dek. margaryna

5 dek. rodzynki

75 dek. jabłko

Przygotowanie


1

Mąke wymieszać z proszkiem do poieczeniai przesieać na stolnicę. Dodać margarynę, cukier puder, żółtka i wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zarobić ciasto. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki.

2

Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić i dusić w rondlu z odrobiną wody aż będą miękkie. Dodać rodzynki i drobną pokrojoną skórke pomarańczową. Wymieszać i odstawić.

3

Formę posmarować margaryną i wylepić ciastem.

4

W piekarniku nagrzanym do 200C podpiec na jasnozłoty kolor.

5

Z białek ubić sztywną pianą, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru

6

Na cieście ułożyć warstwe jabłek i przykryć je pianą z białe. Wstawić do piekarnikanagrzanego do 150C i trzymać do czasu, aż piana lekko sie przyrumieni

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły