Irlandzkie czekoladowe ciasto z jabłkami

decomorreno
Irlandzkie czekoladowe ciasto z jabłkami

0

0 / 0

Pyszne, szybkie czekoladowe Irlandzkie ciasto z jabłkami. Przepis na wilgotne ciasto jest bardzo proste. W sezonie jesiennym możemy przebierać w różnych odmianach jabłek, a ciasto z jabłkami ma tyle możliwości i smaków... Zaskocz gości deserem rodem z zielonego kraju!

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g mąka pszenna tortowa lubella

25 g kakao decomorreno

2 szt. jaja kurze całe

140 g cukier brązowy

115 g masło

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szczyp. sól

3 szt. jabłko

Przygotowanie


1

Przygotuj okrągłą formę o średnicy 20 cm. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę wraz z brązowym cukrem.

2

Dodaj pojedynczo jajka i ubij ponownie.

3

Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj do pozostałych składników i zmiksuj.

4

Na koniec wmieszaj pokrojone jabłka i całość przełóż do formy, której brzegi są wysmarowane masłem, a dno wyłożone papierem do pieczenia.

5

Wierzch posyp 2 łyżkami brązowego cukru. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180°C.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

258

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

35

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły