Irlandzkie czekoladowe ciasto z jabłkami
decomorreno
Pyszne, szybkie czekoladowe Irlandzkie ciasto z jabłkami. Przepis na wilgotne ciasto jest bardzo proste. W sezonie jesiennym możemy przebierać w różnych odmianach jabłek, a ciasto z jabłkami ma tyle możliwości i smaków... Zaskocz gości deserem rodem z zielonego kraju!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
258
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne, szybkie czekoladowe Irlandzkie ciasto z jabłkami. Przepis na wilgotne ciasto jest bardzo proste. W sezonie jesiennym możemy przebierać w różnych odmianach jabłek, a ciasto z jabłkami ma tyle możliwości i smaków... Zaskocz gości deserem rodem z zielonego kraju!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g mąka pszenna tortowa lubella
25 g kakao decomorreno
2 szt. jaja kurze całe
140 g cukier brązowy
115 g masło
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
3 szt. jabłko
Przygotowanie
Przygotuj okrągłą formę o średnicy 20 cm. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę wraz z brązowym cukrem.
Dodaj pojedynczo jajka i ubij ponownie.
Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj do pozostałych składników i zmiksuj.
Na koniec wmieszaj pokrojone jabłka i całość przełóż do formy, której brzegi są wysmarowane masłem, a dno wyłożone papierem do pieczenia.
Wierzch posyp 2 łyżkami brązowego cukru. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180°C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
258
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka