Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976381556.jpeg&w=3840&q=75)
Intensywnie czekoladowy tort przekładany puszystą masą z mascarpone z dodatkiem gruszek i borówek.
0
4.1 / 12
Intensywnie czekoladowy tort przekładany puszystą masą z mascarpone z dodatkiem gruszek i borówek.
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
100 g kakao decomorreno
170 g mąka lubella puszysta tortowa
8 szt. jaja kurze całe
260 g cukier
80 g masło
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szczyp. sól
125 woda
0.50 szt. sok z cytryny
1 łyżka cukier puder
500 g serek mascarpone
500 śmietana 36%
70 g cukier puder
2 szt. gruszka
125 g borówki amerykańskie
90 g kakao decomorreno
400 śmietana 36%
80 g cukier
Przygotowanie
Przygotuj dwie tortownice ( Ø 18 i 20 cm), spód wyłóż papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem.
Przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Masło roztop i wlewaj bardzo powoli do ubitych jajek, delikatnie miksując.
Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz sól wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie i wlej do przygotowanych foremek.
Tortownice piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone biszkopty wyjmij z formy, przekrój na pół i nasącz.
W misie umieść mascarpone, śmietankę i cukier, ubij na sztywny krem.
Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do kremu owoce i wymieszaj. Przełóż biszkopty kremem. Włóż do lodówki, aby masa stężała.
W garnuszku podgrzej lekko śmietankę, przesiej kakao oraz cukier i wymieszaj na gładką polewę. Odczekaj chwilę aby stężała i udekoruj nią torcik. Włóż ponownie do schłodzenia.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka