Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

decomorreno
Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

0

4.1 / 12

Intensywnie czekoladowy tort przekładany puszystą masą z mascarpone z dodatkiem gruszek i borówek.

18

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

100 g kakao decomorreno

170 g mąka lubella puszysta tortowa

8 szt. jaja kurze całe

260 g cukier

80 g masło

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 szcz. sól

125 woda

0.50 szt. sok z cytryny

1 łyżka cukier puder

500 g serek mascarpone

500 śmietana 36%

70 g cukier puder

2 szt. gruszka

125 g borówki amerykańskie

90 g kakao decomorreno

400 śmietana 36%

80 g cukier

Przygotowanie


1

Przygotuj dwie tortownice ( Ø 18 i 20 cm), spód wyłóż papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem.

2

Przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Masło roztop i wlewaj bardzo powoli do ubitych jajek, delikatnie miksując.

3

Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz sól wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie i wlej do przygotowanych foremek.

4

Tortownice piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone biszkopty wyjmij z formy, przekrój na pół i nasącz.

5

W misie umieść mascarpone, śmietankę i cukier, ubij na sztywny krem.

6

Gruszki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do kremu owoce i wymieszaj. Przełóż biszkopty kremem. Włóż do lodówki, aby masa stężała.

7

W garnuszku podgrzej lekko śmietankę, przesiej kakao oraz cukier i wymieszaj na gładką polewę. Odczekaj chwilę aby stężała i udekoruj nią torcik. Włóż ponownie do schłodzenia.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły