Indyk w sosie śmietanowym z groszkiem

m7
Indyk w sosie śmietanowym z groszkiem

1

0 / 0

Danie jest sycące, kolorowe i bardzo delikatne.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

4 szczyp. sól

4 szczyp. pieprz

6 szczyp. papryka czerwona słodka

6 szczyp. zioła prowansalskie

2 łyżecz. sos sojowy

1 łyżecz. kurkuma

350 g filet z indyka

1 szkl. ryż biały

0.75 szt. groszek zielony konserwowy

5 łyżka śmietana 18%

2 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka olej

1 łyżka czosnek

Przygotowanie


1

Ryż ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 z dodatkiem kurkumy.

2

Filety z indyka kroimy w kostkę, dodajemy sól, pieprz, paprykę i zioła prowansalskie do smaku.

3

Wszystko razem mieszamy.

4

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy indyka przewracają go łopatką by się równo przysmażył po czym dusimy go ok 5min.

5

Próbujemy 1 kosteczkę, jeśli jest wystarczająco doprawiona i miękka to oprószamy mięso mąką, chwilę smażymy i dodajemy 5 łyżek śmietany.

6

Dodajemy czosnek i sos sojowy, wszystko razem mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy trochę wody do otrzymania pożądanej konsystencji.

7

Do indyka w sosie dodajemy groszek, który wcześniej odsączamy z polewy. Ja dodaje 3/4 puszki bo 1/4 zazwyczaj zjadam w miedzy czasie :) poza tym wydaje mi się że było by go za dużo, chociaż można spróbować dać całość.

8

Smażymy jeszcze ok 1min i podajemy z ryżem.

9

Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły