Indyk w sosie śmietanowym z groszkiem
m7
Danie jest sycące, kolorowe i bardzo delikatne.
1
0 / 0
Danie jest sycące, kolorowe i bardzo delikatne.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
4 szczyp. sól
4 szczyp. pieprz
6 szczyp. papryka czerwona słodka
6 szczyp. zioła prowansalskie
2 łyżecz. sos sojowy
1 łyżecz. kurkuma
350 g filet z indyka
1 szkl. ryż biały
0.75 szt. groszek zielony konserwowy
5 łyżka śmietana 18%
2 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka olej
1 łyżka czosnek
Przygotowanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 z dodatkiem kurkumy.
Filety z indyka kroimy w kostkę, dodajemy sól, pieprz, paprykę i zioła prowansalskie do smaku.
Wszystko razem mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy indyka przewracają go łopatką by się równo przysmażył po czym dusimy go ok 5min.
Próbujemy 1 kosteczkę, jeśli jest wystarczająco doprawiona i miękka to oprószamy mięso mąką, chwilę smażymy i dodajemy 5 łyżek śmietany.
Dodajemy czosnek i sos sojowy, wszystko razem mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy trochę wody do otrzymania pożądanej konsystencji.
Do indyka w sosie dodajemy groszek, który wcześniej odsączamy z polewy. Ja dodaje 3/4 puszki bo 1/4 zazwyczaj zjadam w miedzy czasie :) poza tym wydaje mi się że było by go za dużo, chociaż można spróbować dać całość.
Smażymy jeszcze ok 1min i podajemy z ryżem.
Smacznego!