Indyk polsko-chiński

azura
Indyk polsko-chiński

0

0 / 0

Orientalny indyk z sosem chińskim Łowicz podany z polskimi ziemniaczkami wprowadzi trochę ekstrawagancji do tradycyjnej kuchni.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szt. batat

3 szt. ziemniaki

500 g filet z indyka

250 g serek wiejski

1 pęcz. koperek

50 g sezam nasiona

1 szt. cebula szalotka

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Szalotkę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na jednej łyżce oleju.

2

Na patelnię z cebulą dorzucamy kostki pokrojonego indyka i smażymy 5 minut.

3

Do indyka dolewamy sos chiński i dusimy wszystko pod przykryciem 3 minuty.

4

Ziemniaki i batata posypujemu solą z pieprzem, kroimy w plasterki i gotujemy na parze przez 15 minut.

5

Do indyka z sosem dodajemy serek wiejski i podgrzewamy wszystko jeszcze 3 minuty.

6

Koperek siekamy. Ziemniaki przekładamy na talerze i wykładamy na nie indyka w sosie. Gotowe danie posypujemy koperkiem i sezamem. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

728

kcal

Białka

63

gram

Węglowodany

47

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Sezam

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły