Indyk polsko-chiński
azura
Orientalny indyk z sosem chińskim Łowicz podany z polskimi ziemniaczkami wprowadzi trochę ekstrawagancji do tradycyjnej kuchni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
728
kcal
Białka
63
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Orientalny indyk z sosem chińskim Łowicz podany z polskimi ziemniaczkami wprowadzi trochę ekstrawagancji do tradycyjnej kuchni.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szt. batat
3 szt. ziemniaki
500 g filet z indyka
250 g serek wiejski
1 pęcz. koperek
50 g sezam nasiona
1 szt. cebula szalotka
1 łyżka olej
Przygotowanie
Szalotkę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na jednej łyżce oleju.
Na patelnię z cebulą dorzucamy kostki pokrojonego indyka i smażymy 5 minut.
Do indyka dolewamy sos chiński i dusimy wszystko pod przykryciem 3 minuty.
Ziemniaki i batata posypujemu solą z pieprzem, kroimy w plasterki i gotujemy na parze przez 15 minut.
Do indyka z sosem dodajemy serek wiejski i podgrzewamy wszystko jeszcze 3 minuty.
Koperek siekamy. Ziemniaki przekładamy na talerze i wykładamy na nie indyka w sosie. Gotowe danie posypujemy koperkiem i sezamem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
728
kcal
Białka
63
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Sezam