0

Składniki

4 Kilogramy
Indyk cały
1 Szczypta
Bazylia, sól, pieprz do smaku
1 Szklanka
Skwarki
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
czosnek
1 Sztuka
nać pietruszki
1 Sztuka
Bułka czerstwa
10 Dekagramów
masło extra
60 Dekagramów
Wątroba drobiowa
30 Dekagramów
Kasza gryczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Indyka myjemy, nacieramy mieszanką soli, pieprzu, czosnku i masła. Odstawiamy na 24 godziny.
  2. Cebule kroimy drobno i szklimy na oliwie, podsmażamy razem z oczyszczoną wątróbką.
  3. Do ostudzonej wątróbki dodajemy namoczoną bułkę, przyprawy pieprzem, solą i natką pietruszki, dodajemy ostudzone skwarki i mieszamy. Ważne, aby farsz był "mokry" tak, aby kasza podczas pieczenia mogła z niego pobierać płyn.
  4. Farszem nadziewamy indyka i zaszywamy, aby farsz nie wydostał się podczas pieczenia.
  5. Indyka pieczemy ok. 5 godzin w 200 °C. Polewamy masłem co 30-40 minut.

Opis

Niedzielna uczta. Znakomity obiad dla całej rodziny i gości. To jedno z moich ulubionych dań!

Podobne przepisy

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

Średni Do 2 godz
Pieczone warzywa z risotto na bulionie warzywnym

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Łatwy Do 40 min
Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Kulki mięsne

Średni Do 1 godz
Kulki mięsne

Lasagne pomarańczowe

Trudny Do 1 godz
Lasagne pomarańczowe

Łazanki z cukinią

Łatwy Do 40 min
Łazanki z cukinią

Pełnoziarniste spaghetti carbonara

Średni Do 40 min
Pełnoziarniste spaghetti carbonara

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!