0

Składniki

4 Kilogramy
Indyk cały
1 Szczypta
Bazylia, sól, pieprz do smaku
1 Szklanka
Skwarki
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
czosnek
1 Sztuka
nać pietruszki
1 Sztuka
Bułka czerstwa
10 Dekagramów
masło extra
60 Dekagramów
Wątroba drobiowa
30 Dekagramów
Kasza gryczana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Indyka myjemy, nacieramy mieszanką soli, pieprzu, czosnku i masła. Odstawiamy na 24 godziny.
  2. Cebule kroimy drobno i szklimy na oliwie, podsmażamy razem z oczyszczoną wątróbką.
  3. Do ostudzonej wątróbki dodajemy namoczoną bułkę, przyprawy pieprzem, solą i natką pietruszki, dodajemy ostudzone skwarki i mieszamy. Ważne, aby farsz był "mokry" tak, aby kasza podczas pieczenia mogła z niego pobierać płyn.
  4. Farszem nadziewamy indyka i zaszywamy, aby farsz nie wydostał się podczas pieczenia.
  5. Indyka pieczemy ok. 5 godzin w 200 °C. Polewamy masłem co 30-40 minut.

Opis

Niedzielna uczta. Znakomity obiad dla całej rodziny i gości. To jedno z moich ulubionych dań!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!