Indyk nadziewany kaszą gryczaną i skwarkami
tyna
Niedzielna uczta. Znakomity obiad dla całej rodziny i gości. To jedno z moich ulubionych dań!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1169
kcal
Białka
139
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Niedzielna uczta. Znakomity obiad dla całej rodziny i gości. To jedno z moich ulubionych dań!
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
4 kg indyk cały
1 szczyp. bazylia, sól, pieprz do smaku
1 szkl. skwarki
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. czosnek
1 szt. nać pietruszki
1 szt. bułka czerstwa
10 dag. masło
60 dag. wątroba drobiowa
30 dag. kasza gryczana
Przygotowanie
Indyka myjemy, nacieramy mieszanką soli, pieprzu, czosnku i masła. Odstawiamy na 24 godziny.
Cebule kroimy drobno i szklimy na oliwie, podsmażamy razem z oczyszczoną wątróbką.
Do ostudzonej wątróbki dodajemy namoczoną bułkę, przyprawy pieprzem, solą i natką pietruszki, dodajemy ostudzone skwarki i mieszamy. Ważne, aby farsz był "mokry" tak, aby kasza podczas pieczenia mogła z niego pobierać płyn.
Farszem nadziewamy indyka i zaszywamy, aby farsz nie wydostał się podczas pieczenia.
Indyka pieczemy ok. 5 godzin w 200 °C. Polewamy masłem co 30-40 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1169
kcal
Białka
139
gram
Węglowodany
30
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.