Indyk nadziewany kaszą gryczaną i skwarkami

tyna
Indyk nadziewany kaszą gryczaną i skwarkami

0

0 / 0

Niedzielna uczta. Znakomity obiad dla całej rodziny i gości. To jedno z moich ulubionych dań!

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

4 kg indyk cały

1 szczyp. bazylia, sól, pieprz do smaku

1 szkl. skwarki

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. czosnek

1 szt. nać pietruszki

1 szt. bułka czerstwa

10 dag. masło

60 dag. wątroba drobiowa

30 dag. kasza gryczana

Przygotowanie


1

Indyka myjemy, nacieramy mieszanką soli, pieprzu, czosnku i masła. Odstawiamy na 24 godziny.

2

Cebule kroimy drobno i szklimy na oliwie, podsmażamy razem z oczyszczoną wątróbką.

3

Do ostudzonej wątróbki dodajemy namoczoną bułkę, przyprawy pieprzem, solą i natką pietruszki, dodajemy ostudzone skwarki i mieszamy. Ważne, aby farsz był "mokry" tak, aby kasza podczas pieczenia mogła z niego pobierać płyn.

4

Farszem nadziewamy indyka i zaszywamy, aby farsz nie wydostał się podczas pieczenia.

5

Indyka pieczemy ok. 5 godzin w 200 °C. Polewamy masłem co 30-40 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1169

kcal

Białka

139

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

53

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły