Indyjskie Bhaji
uwielbiampl
Bhaji w języku hinduskim to dosłownie "warzywa". Z nich właśnie składa się ta pyszna przekąska kuchni indyjskiej. W skład bhaji wchodzą kolejno: mąka tortowa, chili, cukier, sól, pomidory, jaja kurze, woda, proszek do pieczenia, kolendra i kurkuma.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
146
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Bhaji w języku hinduskim to dosłownie "warzywa". Z nich właśnie składa się ta pyszna przekąska kuchni indyjskiej. W skład bhaji wchodzą kolejno: mąka tortowa, chili, cukier, sól, pomidory, jaja kurze, woda, proszek do pieczenia, kolendra i kurkuma.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. chili
1 szczyp. cukier
1 szczyp. sól
130 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szt. pomidory krojone łowicz
2 szt. jaja kurze całe
4 szt. cebula
3 łyżka woda
1 łyżka proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. kolendra
0.50 łyżecz. kurkuma
Przygotowanie
Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem. Razem z sokiem wlewamy do garnuszka. Siekamy chili, dodajemy do pomidorów, przyprawiamy solą, cukrem i gotujemy do lekkiego zgęstnienia.
Mąkę mieszamy z proszkiem i przyprawami, dodajemy sól, jajka, wodę i ubijamy na gęste, gładkie ciasto.
Cebule kroimy w cieniutkie pół plasterki, dodajemy do ciasta.
Rozgrzewamy grubą warstwę oleju do głębokiego smażenia. Nabieramy łyżką ciasto cebulowe i smażymy, aż się zarumieni.
Podajemy z sosem przelanym do miseczki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
146
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.