Indyjskie Bhaji

uwielbiampl
Indyjskie Bhaji

3

0 / 0

Bhaji w języku hinduskim to dosłownie "warzywa". Z nich właśnie składa się ta pyszna przekąska kuchni indyjskiej. W skład bhaji wchodzą kolejno: mąka tortowa, chili, cukier, sól, pomidory, jaja kurze, woda, proszek do pieczenia, kolendra i kurkuma.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. chili

1 szcz. cukier

1 szcz. sól

130 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szt. pomidory krojone łowicz

2 szt. jaja kurze całe

4 szt. cebula

3 łyżka woda

1 łyżka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka kolendra

0.50 łyżeczka kurkuma

Przygotowanie


1

Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem. Razem z sokiem wlewamy do garnuszka. Siekamy chili, dodajemy do pomidorów, przyprawiamy solą, cukrem i gotujemy do lekkiego zgęstnienia.

2

Mąkę mieszamy z proszkiem i przyprawami, dodajemy sól, jajka, wodę i ubijamy na gęste, gładkie ciasto.

3

Cebule kroimy w cieniutkie pół plasterki, dodajemy do ciasta.

4

Rozgrzewamy grubą warstwę oleju do głębokiego smażenia. Nabieramy łyżką ciasto cebulowe i smażymy, aż się zarumieni.

5

Podajemy z sosem przelanym do miseczki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły