Indyjskie Bhaji

uwielbiampl
Indyjskie Bhaji

3

0 / 0

Bhaji w języku hinduskim to dosłownie "warzywa". Z nich właśnie składa się ta pyszna przekąska kuchni indyjskiej. W skład bhaji wchodzą kolejno: mąka tortowa, chili, cukier, sól, pomidory, jaja kurze, woda, proszek do pieczenia, kolendra i kurkuma.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. chili

1 szczyp. cukier

1 szczyp. sól

130 g mąka lubella puszysta tortowa

1 szt. pomidory krojone łowicz

2 szt. jaja kurze całe

4 szt. cebula

3 łyżka woda

1 łyżka proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. kolendra

0.50 łyżecz. kurkuma

Przygotowanie


1

Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem. Razem z sokiem wlewamy do garnuszka. Siekamy chili, dodajemy do pomidorów, przyprawiamy solą, cukrem i gotujemy do lekkiego zgęstnienia.

2

Mąkę mieszamy z proszkiem i przyprawami, dodajemy sól, jajka, wodę i ubijamy na gęste, gładkie ciasto.

3

Cebule kroimy w cieniutkie pół plasterki, dodajemy do ciasta.

4

Rozgrzewamy grubą warstwę oleju do głębokiego smażenia. Nabieramy łyżką ciasto cebulowe i smażymy, aż się zarumieni.

5

Podajemy z sosem przelanym do miseczki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

146

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły