Indyjski dal
m7
Hindusi słowem dal nazywają groch i wszelkie jemu podobne jak cieciorka, soczewica itp. Jest to bardzo smaczna i pożywna potrawa i nawet jeśli nie lubisz grochu, bo wydaje ci się, że do niczego prócz grochówki się nie nadaje - zobaczysz, że ani się nie obejrzysz a będziesz chciał jeszcze!
1
5 / 1
Hindusi słowem dal nazywają groch i wszelkie jemu podobne jak cieciorka, soczewica itp. Jest to bardzo smaczna i pożywna potrawa i nawet jeśli nie lubisz grochu, bo wydaje ci się, że do niczego prócz grochówki się nie nadaje - zobaczysz, że ani się nie obejrzysz a będziesz chciał jeszcze!
14
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szczyp. masala
1 szczyp. przyprawa
1 szczyp. kurkuma
1 szczyp. chili
1 szczyp. curry
1 łyżecz. nać pietruszki
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz ziarnisty
2 szkl. groch łupany
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 szt. imbir
3 szt. pomidor
0.50 szt. cytryna
Przygotowanie
Groch ugotować w wodzie z dodatkiem soli i sody oczyszczonej (szybciej się ugotuje). Ważne, aby go nie rozgotować, ma być al dente.
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć aż się zrobi brązowa na oleju (nie za dużo). Ewentualnie gdyby zaczęła się przypalać to podlać trochę wodą i poczekać aż woda wsiąknie. Jak już cebula zacznie brązowieć to dodać pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i imbir. Dodać pomidory: świeże pokrojone w kostkę lub z puszki.
Mieszać aż się rozpadną i zaczną tworzyć sos. Można je dodatkowo trochę porozgniatać łyżką. Gdy pomidory już się rozpadną, dodać przyprawy: najpierw sól, indyjską przyprawę do grochu (opcojnalnie), garam masalę (+ew. Zeerę) i curry ( pominąć curry w przypadku posiadania zeery) i chilli.
Wymieszać, odczekać chwilkę, po czym dodać odcedzony groch. Wymieszać go z zwartością garnka i dolać trochę wody, żeby groch nie był za gęsty. Dodać resztę przypraw tj. ziarenka pieprzu i kurkumę. Ponownie wymieszać, pozostawić na małym gazie i gotować aż groch nie będzie twardy. Na ok. 5 minutach przed końcem gotowania dodać trochę poszatkowanej natki pietruszki. Gotowy dal posypać świeżą natką. Można podawać z ryżem, chlebem lub bułką lub też z indyjskimi plackami chapatti.