Indyjski dal

m7
Indyjski dal

1

5 / 1

Hindusi słowem dal nazywają groch i wszelkie jemu podobne jak cieciorka, soczewica itp. Jest to bardzo smaczna i pożywna potrawa i nawet jeśli nie lubisz grochu, bo wydaje ci się, że do niczego prócz grochówki się nie nadaje - zobaczysz, że ani się nie obejrzysz a będziesz chciał jeszcze!

14

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szcz. masala

1 szcz. przyprawa

1 szcz. kurkuma

1 szcz. chili

1 szcz. curry

1 łyżeczka nać pietruszki

0.50 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka pieprz ziarnisty

2 szkl. groch łupany

2 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 szt. imbir

3 szt. pomidor

0.50 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Groch ugotować w wodzie z dodatkiem soli i sody oczyszczonej (szybciej się ugotuje). Ważne, aby go nie rozgotować, ma być al dente.

2

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć aż się zrobi brązowa na oleju (nie za dużo). Ewentualnie gdyby zaczęła się przypalać to podlać trochę wodą i poczekać aż woda wsiąknie. Jak już cebula zacznie brązowieć to dodać pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i imbir. Dodać pomidory: świeże pokrojone w kostkę lub z puszki.

3

Mieszać aż się rozpadną i zaczną tworzyć sos. Można je dodatkowo trochę porozgniatać łyżką. Gdy pomidory już się rozpadną, dodać przyprawy: najpierw sól, indyjską przyprawę do grochu (opcojnalnie), garam masalę (+ew. Zeerę) i curry ( pominąć curry w przypadku posiadania zeery) i chilli.

4

Wymieszać, odczekać chwilkę, po czym dodać odcedzony groch. Wymieszać go z zwartością garnka i dolać trochę wody, żeby groch nie był za gęsty. Dodać resztę przypraw tj. ziarenka pieprzu i kurkumę. Ponownie wymieszać, pozostawić na małym gazie i gotować aż groch nie będzie twardy. Na ok. 5 minutach przed końcem gotowania dodać trochę poszatkowanej natki pietruszki. Gotowy dal posypać świeżą natką. Można podawać z ryżem, chlebem lub bułką lub też z indyjskimi plackami chapatti.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły