Hummus z masłem orzechowym
EkspertOdKuchni
Hummus z masłem orzechowym to smaczna, pożywna i kremowa pasta z ciecierzycy, której przygotowanie jest banalnie proste. To świetny dodatek do nachosów, grzanek, tortilli, krakersów, sałatek lub surowych warzyw.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
942
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
65
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Hummus z masłem orzechowym to smaczna, pożywna i kremowa pasta z ciecierzycy, której przygotowanie jest banalnie proste. To świetny dodatek do nachosów, grzanek, tortilli, krakersów, sałatek lub surowych warzyw.
9
Składniki
5 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
400 g ciecierzyca konserwowa
60 g masło orzechowe
3 łyżka oliwa z oliwek
30 ml sok z cytryny
1 szt. ząbek czosnku
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. mielony kumin
0.50 łyżecz. papryka ostra
0.50 łyżecz. papryka słodka
Przygotowanie
W blenderze lub robocie kuchennym umieść ciecierzycę, oliwę z oliwek, masło orzechowe, czosnek, sok z cytryny, sól, paprykę ostrą, paprykę słodką i kumin.
Zmiksuj składniki na gładką masę. Opcjonalnie dopraw do smaku według uznania.
Gotowy hummus skrop oliwą z oliwek i udekoruj odrobiną papryki w proszku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
942
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
65
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.