Hummus z masłem orzechowym

EkspertOdKuchni
Hummus z masłem orzechowym

0

0 / 0

Hummus z masłem orzechowym to smaczna, pożywna i kremowa pasta z ciecierzycy, której przygotowanie jest banalnie proste. To świetny dodatek do nachosów, grzanek, tortilli, krakersów, sałatek lub surowych warzyw.

9

Składniki

5 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

400 g ciecierzyca konserwowa

60 g masło orzechowe

3 łyżka oliwa z oliwek

30 ml sok z cytryny

1 szt. ząbek czosnku

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. mielony kumin

0.50 łyżecz. papryka ostra

0.50 łyżecz. papryka słodka

Przygotowanie


1

W blenderze lub robocie kuchennym umieść ciecierzycę, oliwę z oliwek, masło orzechowe, czosnek, sok z cytryny, sól, paprykę ostrą, paprykę słodką i kumin.

2

Zmiksuj składniki na gładką masę. Opcjonalnie dopraw do smaku według uznania.

3

Gotowy hummus skrop oliwą z oliwek i udekoruj odrobiną papryki w proszku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

942

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

65

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły