Hummus z masłem orzechowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Hummus z masłem orzechowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1710162555697.jpg&w=3840&q=75)
Hummus z masłem orzechowym to smaczna, pożywna i kremowa pasta z ciecierzycy, której przygotowanie jest banalnie proste. To świetny dodatek do nachosów, grzanek, tortilli, krakersów, sałatek lub surowych warzyw.
0
0 / 0
Hummus z masłem orzechowym to smaczna, pożywna i kremowa pasta z ciecierzycy, której przygotowanie jest banalnie proste. To świetny dodatek do nachosów, grzanek, tortilli, krakersów, sałatek lub surowych warzyw.
9
Składniki
5 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
400 g ciecierzyca konserwowa
60 g masło orzechowe
3 łyżka oliwa z oliwek
30 ml sok z cytryny
1 szt. ząbek czosnku
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. mielony kumin
0.50 łyżecz. papryka ostra
0.50 łyżecz. papryka słodka
Przygotowanie
W blenderze lub robocie kuchennym umieść ciecierzycę, oliwę z oliwek, masło orzechowe, czosnek, sok z cytryny, sól, paprykę ostrą, paprykę słodką i kumin.
Zmiksuj składniki na gładką masę. Opcjonalnie dopraw do smaku według uznania.
Gotowy hummus skrop oliwą z oliwek i udekoruj odrobiną papryki w proszku.