Hummus z kalafiora

EkspertOdKuchni
Hummus z kalafiora

0

0 / 0

Hummus z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnego hummusu z ciecierzycy. Nie tylko pysznie smakuje, ale jest również świetnym źródłem cennych wartości odżywczych. Idealnie sprawdzi się jako dip do warzyw, dodatek do kanapek lub sałatek.

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

1 szt. kalafior

4 szt. ząbki czosnku

100 g masło

2 łyżka sezam

0.50 szt. sok z cytryny

3 łyżka oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Kalafior myjemy i rozdzielamy na mniejsze różyczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 20 minut.

2

Masło rozpuszczamy w rondelku.

3

Upieczony kalafior umieszczamy w blenderze, dodajemy sok z połówki cytryny, 2 łyżki sezamu, rozpuszczone masło i doprawiamy solą i pieprzem.

4

Hummus z kalafiora blendujemy na gładką masę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1344

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

121

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły