Hummus z kalafiora
EkspertOdKuchni
Hummus z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnego hummusu z ciecierzycy. Nie tylko pysznie smakuje, ale jest również świetnym źródłem cennych wartości odżywczych. Idealnie sprawdzi się jako dip do warzyw, dodatek do kanapek lub sałatek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1344
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
121
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Hummus z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnego hummusu z ciecierzycy. Nie tylko pysznie smakuje, ale jest również świetnym źródłem cennych wartości odżywczych. Idealnie sprawdzi się jako dip do warzyw, dodatek do kanapek lub sałatek.
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. kalafior
4 szt. ząbki czosnku
100 g masło
2 łyżka sezam
0.50 szt. sok z cytryny
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Kalafior myjemy i rozdzielamy na mniejsze różyczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 20 minut.
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Upieczony kalafior umieszczamy w blenderze, dodajemy sok z połówki cytryny, 2 łyżki sezamu, rozpuszczone masło i doprawiamy solą i pieprzem.
Hummus z kalafiora blendujemy na gładką masę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1344
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
121
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.