Hummus z kalafiora
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Hummus z kalafiora](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1708094428112.jpg&w=3840&q=75)
Hummus z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnego hummusu z ciecierzycy. Nie tylko pysznie smakuje, ale jest również świetnym źródłem cennych wartości odżywczych. Idealnie sprawdzi się jako dip do warzyw, dodatek do kanapek lub sałatek.
0
0 / 0
Hummus z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnego hummusu z ciecierzycy. Nie tylko pysznie smakuje, ale jest również świetnym źródłem cennych wartości odżywczych. Idealnie sprawdzi się jako dip do warzyw, dodatek do kanapek lub sałatek.
7
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. kalafior
4 szt. ząbki czosnku
100 g masło
2 łyżka sezam
0.50 szt. sok z cytryny
3 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Kalafior myjemy i rozdzielamy na mniejsze różyczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 20 minut.
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Upieczony kalafior umieszczamy w blenderze, dodajemy sok z połówki cytryny, 2 łyżki sezamu, rozpuszczone masło i doprawiamy solą i pieprzem.
Hummus z kalafiora blendujemy na gładką masę.