Hummus z groszku
EkspertOdKuchni
Hummus z groszku świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw, dodatek do kanapek lub jako element sałatek. Nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Całość jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna białka i witamin. To idealny wybór dla wegetarian, wegan oraz tych, którzy szukają zdrowych przekąsek. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
99
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Hummus z groszku świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw, dodatek do kanapek lub jako element sałatek. Nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Całość jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna białka i witamin. To idealny wybór dla wegetarian, wegan oraz tych, którzy szukają zdrowych przekąsek. Smacznego!
6
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
300 g groszek zielony
2 łyżka tahini
2 łyżka sok z limonki
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. ząbek czosnku
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Groszek umyj i odcedź na sitku.
W blenderze umieść posiekany czosnek, sok z limonki, tahini oraz oliwę z oliwek. Zmiksuj składniki na gładką masę.
Dodaj groszek i kontynuuj miksowanie, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
Dopraw hummus solą i pieprzem według własnego smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
99
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.