Hummus z groszku

EkspertOdKuchni
Hummus z groszku

0

0 / 0

Hummus z groszku świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw, dodatek do kanapek lub jako element sałatek. Nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Całość jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna białka i witamin. To idealny wybór dla wegetarian, wegan oraz tych, którzy szukają zdrowych przekąsek. Smacznego!

6

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

300 g groszek zielony

2 łyżka tahini

2 łyżka sok z limonki

2 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. ząbek czosnku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Groszek umyj i odcedź na sitku.

2

W blenderze umieść posiekany czosnek, sok z limonki, tahini oraz oliwę z oliwek. Zmiksuj składniki na gładką masę.

3

Dodaj groszek i kontynuuj miksowanie, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.

4

Dopraw hummus solą i pieprzem według własnego smaku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

99

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły