Hummus z ciecierzycy
EkspertOdKuchni
Hummus z ciecierzycy to kremowa pasta, która idealnie sprawdzi się jako dip do świeżych warzyw, chrupiącego pieczywa lub jako składnik kanapek, wrapów, dań z grilla i sałatek. To świetne źródło białka roślinnego i zdrowych tłuszczów. Z pewnością zasmakuje zarówno wegetarianom, weganom, jak i wszystkim, którzy cenią sobie smak cieciorki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
235
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Hummus z ciecierzycy to kremowa pasta, która idealnie sprawdzi się jako dip do świeżych warzyw, chrupiącego pieczywa lub jako składnik kanapek, wrapów, dań z grilla i sałatek. To świetne źródło białka roślinnego i zdrowych tłuszczów. Z pewnością zasmakuje zarówno wegetarianom, weganom, jak i wszystkim, którzy cenią sobie smak cieciorki.
8
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g ciecierzyca konserwowa
2 szt. ząbki czosnku
5 łyżka tahini
3 łyżka sok z cytryny
3 łyżka oliwa z oliwek
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. mielony kumin
1 szczyp. natka pietruszki
Przygotowanie
W blenderze lub malakserze umieść odcedzoną ciecierzycę, tahini, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i kumin.
Zblenduj składniki na gładką masę. Opcjonalnie dopraw według uznania.
Przełóż hummus do miseczki, polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
235
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.