Hummus z ciecierzycy

EkspertOdKuchni
Hummus z ciecierzycy

0

0 / 0

Hummus z ciecierzycy to kremowa pasta, która idealnie sprawdzi się jako dip do świeżych warzyw, chrupiącego pieczywa lub jako składnik kanapek, wrapów, dań z grilla i sałatek. To świetne źródło białka roślinnego i zdrowych tłuszczów. Z pewnością zasmakuje zarówno wegetarianom, weganom, jak i wszystkim, którzy cenią sobie smak cieciorki.

8

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g ciecierzyca konserwowa

2 szt. ząbki czosnku

5 łyżka tahini

3 łyżka sok z cytryny

3 łyżka oliwa z oliwek

0.50 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. mielony kumin

1 szczyp. natka pietruszki

Przygotowanie


1

W blenderze lub malakserze umieść odcedzoną ciecierzycę, tahini, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i kumin.

2

Zblenduj składniki na gładką masę. Opcjonalnie dopraw według uznania.

3

Przełóż hummus do miseczki, polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

235

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły