Hummus z ciecierzycy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Hummus z ciecierzycy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709287553073.jpg&w=3840&q=75)
Hummus z ciecierzycy to kremowa pasta, która idealnie sprawdzi się jako dip do świeżych warzyw, chrupiącego pieczywa lub jako składnik kanapek, wrapów, dań z grilla i sałatek. To świetne źródło białka roślinnego i zdrowych tłuszczów. Z pewnością zasmakuje zarówno wegetarianom, weganom, jak i wszystkim, którzy cenią sobie smak cieciorki.
0
0 / 0
Hummus z ciecierzycy to kremowa pasta, która idealnie sprawdzi się jako dip do świeżych warzyw, chrupiącego pieczywa lub jako składnik kanapek, wrapów, dań z grilla i sałatek. To świetne źródło białka roślinnego i zdrowych tłuszczów. Z pewnością zasmakuje zarówno wegetarianom, weganom, jak i wszystkim, którzy cenią sobie smak cieciorki.
8
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g ciecierzyca konserwowa
2 szt. ząbki czosnku
5 łyżka tahini
3 łyżka sok z cytryny
3 łyżka oliwa z oliwek
0.50 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. mielony kumin
1 szczyp. natka pietruszki
Przygotowanie
W blenderze lub malakserze umieść odcedzoną ciecierzycę, tahini, obrane ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i kumin.
Zblenduj składniki na gładką masę. Opcjonalnie dopraw według uznania.
Przełóż hummus do miseczki, polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp posiekaną natką pietruszki.