Hummus z bobu

EkspertOdKuchni
Hummus z bobu

0

0 / 0

Hummus z bobu to aromatyczna i pyszna pasta przygotowana z gotowanego bobu, tahini (pasty z nasion sezamu), czosnku, soku z cytryny, oliwy z oliwek i przypraw. Zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom kuchni bliskowschodniej. To świetny wybór jako przekąska lub dodatek do różnych dań. Sprawdzi się jako dip do warzyw (np. marchewki, ogórków, papryki) oraz jako pasta do rozsmarowywania na pieczywie, np. na chlebie pita lub grzankach. Hummus z bobu można również podawać jako dodatek do sałatek czy też jako składnik w tortillach lub kanapkach. Życzymy smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g bób

1 szt. ząbki czosnku

1 łyżka oliwa z oliwek extra virgin

2 łyżka sok z cytryny

2 łyżka tahini

2 łyżecz. przyprawa harrisa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżecz. sezam do posypania

1 szt. mięta do dekoracji

Przygotowanie


1

Bób ugotować w osolonej wodzie z łyżką cukru przez około 10-30 minut (w zależności od tego, jak bardzo jest dojrzały).

2

Ugotowany i wystudzony bób obrać z łupin.

3

Obrany bób przełożyć do pojemnika malaksera, dodać sól, pieprz, czosnek, oliwę, sok z cytryny, tahini oraz jedną łyżeczkę harrisy. Całość dokładnie zmiksować na gładką masę.

4

Hummus podawać okraszony oliwą, posypany harrisą i jasnym sezamem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły