Hummus dyniowy

EkspertOdKuchni
Hummus dyniowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Hummus dyniowy to prosty sposób na przygotowanie pasty, która pasuje do pieczywa, warzyw i wrapów. Ma łagodny smak dzięki pieczonej dyni, ale pozostaje wyrazisty dzięki przyprawom i tahini. Sprawdza się jako szybki dodatek do posiłku albo jako element przekąsek, które można przygotować wcześniej. To dobra alternatywa dla klasycznego hummusu, zwłaszcza gdy masz w domu dynię i chcesz wykorzystać ją w inny sposób niż do zupy.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g dynia hokkaido

400 g ciecierzyca konserwowa

50 ml aquafaba (zalewa z ciecierzycy)

2 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka tahini

4 szt. ząbki czosnku

0.50 łyżecz. wędzona papryka

1 szczyp. przyprawa harissa w proszku

1 szczyp. kurkuma

1 łyżka sok z limonki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szczyp. płatki chili

1 łyżecz. sezam czarny

1 łyżecz. pestki dyni

1 łodyga świeża kolendra

Przygotowanie


Obierz dynię Hokkaido, usuń pestki i pokrój w kostkę.

Przełóż na blachę, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i chili. Dodaj czosnek w łupinach.

Piecz 20 minut w 180°C, aż zmięknie.


Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i przełóż do malaksera.

Dodaj dynię, ciecierzycę, aquafabę, tahini, oliwę, kurkumę, harissę, wędzoną paprykę, sól, pieprz i sok z limonki.

Krok 2

Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem lub sokiem z limonki.

Krok 3

Porada:  

Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dolej nieco więcej aquafaby lub oliwy.


Podawaj hummus na kromkach chleba dobrej jakości, polany oliwą, posypany czarnym sezamem, pestkami dyni, płatkami chili i udekorowany świeżą kolendrą.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia180°C
Czas pieczenia dyni20minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

200

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły