Hummus dyniowy
EkspertOdKuchni

Hummus dyniowy to prosty sposób na przygotowanie pasty, która pasuje do pieczywa, warzyw i wrapów. Ma łagodny smak dzięki pieczonej dyni, ale pozostaje wyrazisty dzięki przyprawom i tahini. Sprawdza się jako szybki dodatek do posiłku albo jako element przekąsek, które można przygotować wcześniej. To dobra alternatywa dla klasycznego hummusu, zwłaszcza gdy masz w domu dynię i chcesz wykorzystać ją w inny sposób niż do zupy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
200
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Hummus dyniowy to prosty sposób na przygotowanie pasty, która pasuje do pieczywa, warzyw i wrapów. Ma łagodny smak dzięki pieczonej dyni, ale pozostaje wyrazisty dzięki przyprawom i tahini. Sprawdza się jako szybki dodatek do posiłku albo jako element przekąsek, które można przygotować wcześniej. To dobra alternatywa dla klasycznego hummusu, zwłaszcza gdy masz w domu dynię i chcesz wykorzystać ją w inny sposób niż do zupy.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g dynia hokkaido
400 g ciecierzyca konserwowa
50 ml aquafaba (zalewa z ciecierzycy)
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka tahini
4 szt. ząbki czosnku
0.50 łyżecz. wędzona papryka
1 szczyp. przyprawa harissa w proszku
1 szczyp. kurkuma
1 łyżka sok z limonki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szczyp. płatki chili
1 łyżecz. sezam czarny
1 łyżecz. pestki dyni
1 łodyga świeża kolendra
Przygotowanie
Pieczenie dyni
Obierz dynię Hokkaido, usuń pestki i pokrój w kostkę.
Przełóż na blachę, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i chili. Dodaj czosnek w łupinach.
Piecz 20 minut w 180°C, aż zmięknie.
Przygotowanie hummusu
Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i przełóż do malaksera.
Dodaj dynię, ciecierzycę, aquafabę, tahini, oliwę, kurkumę, harissę, wędzoną paprykę, sól, pieprz i sok z limonki.

Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem lub sokiem z limonki.

Porada:
Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dolej nieco więcej aquafaby lub oliwy.
Podanie
Podawaj hummus na kromkach chleba dobrej jakości, polany oliwą, posypany czarnym sezamem, pestkami dyni, płatkami chili i udekorowany świeżą kolendrą.
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
200
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.