Hiszpański kurczak w pomarańczach
m7
Hiszpański kurczak w pomarańczach... odnalazłam smak potrawy która kiedyś jadłam ... pycha
Wartości odżywcze na porcję
Energia
560
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Hiszpański kurczak w pomarańczach... odnalazłam smak potrawy która kiedyś jadłam ... pycha
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. pieprz ziołowy
400 g pomidor
50 g oliwki czarne
4 szt. udka kurze ze skórą
1 szt. pomarańcza
2 szt. papryka czerwona
1 szt. cebula
1 szt. cebula czerwona
2 szt. czosnek
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka zioła
Przygotowanie
Kurczaka posolić i popieprzyć i obsmażyć w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron, po czym odstawić na bok. Ja dałam go na blachę do gorącego piekarnika, dzięki temu skróciłam czas przygotowania.
Kiedy kurczak jest w piekarniku, robimy sos. Na oliwę po smażeniu kurczaka daję cebulę, czosnek, paprykę i smażę ok. 5 minut, mieszając.
Dodajemy pomidory z puszki, oliwki, koncentrat, zioła, cayenne i gotujemy 2 minuty.
Dodajemy kurczaka i obkładamy go cząstkami pomarańczy ze skórą. Przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. I gotowe. Pycha. Podałam z dzikim ryżem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
560
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.