Hiszpański kurczak w pomarańczach

m7
Hiszpański kurczak w pomarańczach

1

0 / 0

Hiszpański kurczak w pomarańczach... odnalazłam smak potrawy która kiedyś jadłam ... pycha

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka pieprz ziołowy

400 g pomidor

50 g oliwki czarne

4 szt. udka kurze ze skórą

1 szt. pomarańcza

2 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula

1 szt. cebula czerwona

2 szt. czosnek

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżka zioła

Przygotowanie


1

Kurczaka posolić i popieprzyć i obsmażyć w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron, po czym odstawić na bok. Ja dałam go na blachę do gorącego piekarnika, dzięki temu skróciłam czas przygotowania.

2

Kiedy kurczak jest w piekarniku, robimy sos. Na oliwę po smażeniu kurczaka daję cebulę, czosnek, paprykę i smażę ok. 5 minut, mieszając.

3

Dodajemy pomidory z puszki, oliwki, koncentrat, zioła, cayenne i gotujemy 2 minuty.

4

Dodajemy kurczaka i obkładamy go cząstkami pomarańczy ze skórą. Przykrywamy i dusimy ok. 15 minut. I gotowe. Pycha. Podałam z dzikim ryżem

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły