Hash browns z jajkiem sadzonym i bekonem
Lubella
Hash browns to chrupiące placki ziemniaczane, które w połączeniu z jajkiem sadzonym i bekonem idealnie sprawdzą się na śniadanie lub brunch. To doskonały wybór dla wszystkich miłośników brytyjskiej kuchni. Placki nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na talerzu. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Hash browns to chrupiące placki ziemniaczane, które w połączeniu z jajkiem sadzonym i bekonem idealnie sprawdzą się na śniadanie lub brunch. To doskonały wybór dla wszystkich miłośników brytyjskiej kuchni. Placki nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie prezentują się na talerzu. Życzymy smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
2 łyżka mąka lubella
0.50 łyżecz. sól
1 szczyp. pieprz
4 szt. jajka kurze
12 szt. boczek wędzony w plastrach
100 ml jogurt naturalny
1 szkl. olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyć i zetrzeć na grubych oczkach razem ze skórką. Przepłukać trzykrotnie zimną wodą, porządnie odcisnąć i przełożyć do miski.
Do ziemniaków dodać jajka, mąkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć cienkie placki, aż się dobrze zarumienią.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć plastry z boczkiem tak, żeby się nie stykały ze sobą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 8-10 minut.
Na osobnej patelni usmażyć jajka sadzone.
Usmażone placki podawać z boczkiem, jajkiem i jogurtem.