Hamburgery drobiowe

m7
Hamburgery drobiowe

2

0 / 0

DoskonaŁe na piknik za miastem na kolacjĘ, na spotkanie ze znajomymi. Polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

600 g mięso mielone z indyka lub kurczaka

0.50 szkl. rosół z kostki

1 szt. kajzerka czerstwa

1 szt. szalotka

2 szt. pieczarki

2 szt. jaja l

4 szt. bułki

1 łyżka masło

2 łyżka posiekany koperek

1 łyżka sok z cytryny

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

5 łyżka bułka tarta

3 łyżka sezam

4 łyżka olej

40 dag. warzywa świeże i konserwowe pokrojone w słupki

Przygotowanie


1

Czerstwą kajzerkĘ namoczyĆ w rosole. Obraną szalotkĘ i oczyszczine pieczarki drobno posiekaĆ, podsmaŻyĆ na ŁyŻce masŁa.Mielone miĘso drobiowe wŁoŻyĆ do miski. DodaĆ odciśniĘtą buŁkĘ oraz podsmaŻoną szalotkĘ z pieczarkami.

2

Jajka umyĆ, ŻÓŁtka oddzieliĆ od biaŁek. Do masy miĘsnejdodaĆ ŻÓŁtka i posiekany koperek. DoprawiĆ sokiem cyrtynowym, solą oraz pieprzem.

3

MasĘ starannie wymieszaĆ. BiaŁka ubiĆ na sztywną pianĘ i poŁączyĆ z masą miĘsną. Wilgotnymi dŁoŃmi uformowaĆ pŁaskie kotlety. OprÓszyĆ je mąką i obtoczyĆ w tartej buŁce wymieszanej z sezamem.

4

UsmaŻyĆ z obu stron na rozgrzanym oleju. BuŁki wŁoŻyĆ na 5 minut do piekarnika o temp. 200 c, przekroiĆ do środka wŁoŻyĆ sŁupki warzyw oraz kotlety.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

642

kcal

Białka

38

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły