Hamburgery drobiowe
m7
DoskonaŁe na piknik za miastem na kolacjĘ, na spotkanie ze znajomymi. Polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
642
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
DoskonaŁe na piknik za miastem na kolacjĘ, na spotkanie ze znajomymi. Polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
600 g mięso mielone z indyka lub kurczaka
0.50 szkl. rosół z kostki
1 szt. kajzerka czerstwa
1 szt. szalotka
2 szt. pieczarki
2 szt. jaja l
4 szt. bułki
1 łyżka masło
2 łyżka posiekany koperek
1 łyżka sok z cytryny
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
5 łyżka bułka tarta
3 łyżka sezam
4 łyżka olej
40 dag. warzywa świeże i konserwowe pokrojone w słupki
Przygotowanie
Czerstwą kajzerkĘ namoczyĆ w rosole. Obraną szalotkĘ i oczyszczine pieczarki drobno posiekaĆ, podsmaŻyĆ na ŁyŻce masŁa.Mielone miĘso drobiowe wŁoŻyĆ do miski. DodaĆ odciśniĘtą buŁkĘ oraz podsmaŻoną szalotkĘ z pieczarkami.
Jajka umyĆ, ŻÓŁtka oddzieliĆ od biaŁek. Do masy miĘsnejdodaĆ ŻÓŁtka i posiekany koperek. DoprawiĆ sokiem cyrtynowym, solą oraz pieprzem.
MasĘ starannie wymieszaĆ. BiaŁka ubiĆ na sztywną pianĘ i poŁączyĆ z masą miĘsną. Wilgotnymi dŁoŃmi uformowaĆ pŁaskie kotlety. OprÓszyĆ je mąką i obtoczyĆ w tartej buŁce wymieszanej z sezamem.
UsmaŻyĆ z obu stron na rozgrzanym oleju. BuŁki wŁoŻyĆ na 5 minut do piekarnika o temp. 200 c, przekroiĆ do środka wŁoŻyĆ sŁupki warzyw oraz kotlety.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
642
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.