Hamburgery drobiowe
m7
DoskonaŁe na piknik za miastem na kolacjĘ, na spotkanie ze znajomymi. Polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
0 / 0
DoskonaŁe na piknik za miastem na kolacjĘ, na spotkanie ze znajomymi. Polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
600 g mięso mielone z indyka lub kurczaka
0.50 szkl. rosół z kostki
1 szt. kajzerka czerstwa
1 szt. szalotka
2 szt. pieczarki
2 szt. jaja l
4 szt. bułki
1 łyżka masło
2 łyżka posiekany koperek
1 łyżka sok z cytryny
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
5 łyżka bułka tarta
3 łyżka sezam
4 łyżka olej
40 dag. warzywa świeże i konserwowe pokrojone w słupki
Przygotowanie
Czerstwą kajzerkĘ namoczyĆ w rosole. Obraną szalotkĘ i oczyszczine pieczarki drobno posiekaĆ, podsmaŻyĆ na ŁyŻce masŁa.Mielone miĘso drobiowe wŁoŻyĆ do miski. DodaĆ odciśniĘtą buŁkĘ oraz podsmaŻoną szalotkĘ z pieczarkami.
Jajka umyĆ, ŻÓŁtka oddzieliĆ od biaŁek. Do masy miĘsnejdodaĆ ŻÓŁtka i posiekany koperek. DoprawiĆ sokiem cyrtynowym, solą oraz pieprzem.
MasĘ starannie wymieszaĆ. BiaŁka ubiĆ na sztywną pianĘ i poŁączyĆ z masą miĘsną. Wilgotnymi dŁoŃmi uformowaĆ pŁaskie kotlety. OprÓszyĆ je mąką i obtoczyĆ w tartej buŁce wymieszanej z sezamem.
UsmaŻyĆ z obu stron na rozgrzanym oleju. BuŁki wŁoŻyĆ na 5 minut do piekarnika o temp. 200 c, przekroiĆ do środka wŁoŻyĆ sŁupki warzyw oraz kotlety.