Hamburgery

Krakus

Domowe hamburgery to idealny wybór dla miłośników fast foodów. Są sycące, soczyste i wyjątkowo smaczne. Doskonale sprawdzą się na rodzinny obiad lub spotkania z przyjaciółmi. Gotowe burgery można serwować z frytkami, sałatką coleslaw lub pieczonymi warzywami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
290
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowe hamburgery to idealny wybór dla miłośników fast foodów. Są sycące, soczyste i wyjątkowo smaczne. Doskonale sprawdzą się na rodzinny obiad lub spotkania z przyjaciółmi. Gotowe burgery można serwować z frytkami, sałatką coleslaw lub pieczonymi warzywami. Smacznego!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
500 g mielona wołowina
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
1 szt. ząbki czosnku
1 łyżecz. musztarda dijon
1 łyżecz. sos worcestershire
Dodatki
4 plaster ser cheddar
4 szt. bułki do hamburgerów
4 szt. liście sałaty
4 szt. ogórki konserwowe krakus
1 szt. ketchup kotlin łagodny
1 szt. majonez
1 szt. musztarda
1 szt. cebula czerwona
Przygotowanie
W dużej misce połącz mięso mielone, sól, pieprz, czosnek, musztardę i sos Worcestershire. Delikatnie wymieszaj składniki, aby się połączyły, ale nie ugniataj zbyt mocno – burgery będą bardziej soczyste.
Uformuj z masy 4 równe kotlety, lekko spłaszczając je w środku (dzięki temu nie wybrzuszą się podczas smażenia).
Umyj i osusz liście sałaty, pokrój cebulę i ogórka. Przygotuj bułki, krojąc je na pół.
Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzej oliwę. Smaż kotlety przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone na zewnątrz, a soczyste w środku.
Na ostatnią minutę smażenia połóż na każdym kotlecie plaster sera, aby lekko się rozpuścił.
W tym samym czasie podgrzej bułki na patelni, w piekarniku lub na grillu, aż będą lekko chrupiące.
Na dolną część każdej bułki nałóż trochę wybranego sosu, następnie liść sałaty, kotlet z roztopionym serem, plasterki pomidora, cebuli i ogórka. Przykryj górną częścią bułki posmarowaną delikatnie sosem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
290
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.