Halloweenowa pizza z czaszkami z pieczarek

Łowicz
Halloweenowa pizza z czaszkami z pieczarek

0

0 / 0

Halloweenowa pizza z czaszkami z pieczarek to zabawny i prosty pomysł na straszną kolację! Gotowe ciasto, domowy sos z przecieru pomidorowego i dwa rodzaje sera tworzą pyszne, chrupiące danie, które zachwyci dzieci i dorosłych. Czaszki z pieczarek dodają klimatu – idealne na halloweenową imprezę, filmowy wieczór lub kreatywną kolację z przyjaciółmi.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Ciasto

1 szt. gotowe ciasto na pizzę w rolce

1 łyżka oliwa z oliwek

100 g przecier pomidorowy łowicz

1 szt. ząbek czosnku

0.50 łyżecz. oregano suszone

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz świeżo mielony

80 g ser mozzarella wiórki

40 g ser gorgonzola

5 szt. pieczarki

Przygotowanie


1

W miseczce mieszamy przecier pomidorowy z solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonym oregano.

2

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy.

3

Rozwijamy ciasto i wykładamy je na blaszkę, formując prostokąt.

4

Na cieście rozsmarowujemy przygotowany sos pomidorowy równomiernie po powierzchni, zostawiając rant ok 1-2 cm.

5

Posypujemy wiórkami mozzarelli i rozkładamy kawałki gorgonzoli.

6

Pieczarki myjemy i przecinamy na pół. Od wypukłej strony robimy dwie dziurki rurką do picia – imitują oczy. Na środku wycinamy mały trójkąt jako nos. Dolna część nóżki pieczarki pełni rolę szyi i podstawy czaszki.

7

Całość skrapiamy odrobiną oliwy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220°C) na 12–15 minut, aż ser się roztopi, a ciasto będzie złociste.

8

Po upieczeniu można dodatkowo skropić pizzę oliwą i podawać od razu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły