Halloweenowa pizza z czaszkami z pieczarek

Łowicz

Halloweenowa pizza z czaszkami z pieczarek to zabawny i prosty pomysł na straszną kolację! Gotowe ciasto, domowy sos z przecieru pomidorowego i dwa rodzaje sera tworzą pyszne, chrupiące danie, które zachwyci dzieci i dorosłych. Czaszki z pieczarek dodają klimatu – idealne na halloweenową imprezę, filmowy wieczór lub kreatywną kolację z przyjaciółmi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Halloweenowa pizza z czaszkami z pieczarek to zabawny i prosty pomysł na straszną kolację! Gotowe ciasto, domowy sos z przecieru pomidorowego i dwa rodzaje sera tworzą pyszne, chrupiące danie, które zachwyci dzieci i dorosłych. Czaszki z pieczarek dodają klimatu – idealne na halloweenową imprezę, filmowy wieczór lub kreatywną kolację z przyjaciółmi.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Ciasto
1 szt. gotowe ciasto na pizzę w rolce
1 łyżka oliwa z oliwek
100 g przecier pomidorowy łowicz
1 szt. ząbek czosnku
0.50 łyżecz. oregano suszone
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
80 g ser mozzarella wiórki
40 g ser gorgonzola
5 szt. pieczarki
Przygotowanie
W miseczce mieszamy przecier pomidorowy z solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonym oregano.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy.
Rozwijamy ciasto i wykładamy je na blaszkę, formując prostokąt.
Na cieście rozsmarowujemy przygotowany sos pomidorowy równomiernie po powierzchni, zostawiając rant ok 1-2 cm.
Posypujemy wiórkami mozzarelli i rozkładamy kawałki gorgonzoli.
Pieczarki myjemy i przecinamy na pół. Od wypukłej strony robimy dwie dziurki rurką do picia – imitują oczy. Na środku wycinamy mały trójkąt jako nos. Dolna część nóżki pieczarki pełni rolę szyi i podstawy czaszki.
Całość skrapiamy odrobiną oliwy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220°C) na 12–15 minut, aż ser się roztopi, a ciasto będzie złociste.
Po upieczeniu można dodatkowo skropić pizzę oliwą i podawać od razu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.