Gyros z grilla

Łowicz
Gyros z grilla

0

0 / 0

Gyros z grilla to idealny pomysł na posiłek pełen smaku. Aromatyczny kurczak z rozgrzanego grilla, w połączeniu z puszystą pitą, frytkami i świeżymi warzywami przeniosą Cię w wakacyjny, grecki klimat.

18

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g pierś z kurczaka

2 szt. chlebki pita

3 szt. ziemniaki

1 szt. olej do smażenia

10 szt. plastry ogórka

6 szt. plastry pomidora

Marynata

1 łyżecz. słodka papryka

0.50 łyżecz. ostra papryka

1 łyżecz. oregano

1 łyżecz. czosnek granulowany

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

30 ml oliwa z oliwek

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Sos

300 g jogurt grecki

1 pęcz. posiekany koperek

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

Przygotowanie


1

Przygotuj marynatę do kurczaka: połącz przyprawy z koncentratem i oliwą z oliwek.

2

Kurczaka obtocz w gotowej marynacie, odstaw do lodówki na minimum godzinę.

3

Po wyjęciu kurczaka z lodówki usmaż go na grillu.

4

Pokrój kurczaka w paski.

5

W międzyczasie przygotuj sos. Połącz jogurt grecki z posiekanym koperkiem.

6

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

7

Przygotuj frytki. Umyj i obierz ziemniaki.

8

Pokrój je w paski.

9

Usmaż ziemniaki na głębokim oleju/frytkownicy lub w piekarniku. Jeżeli wybierzesz opcję piekarnika, to pamiętaj o dodaniu do nich oliwy/oleju i piecz je w 180 stopniach przez około 30 minut. Regularnie sprawdzaj, czy są gotowe.

10

Weź pitę i posmaruj ją gotowym sosem.

11

Wyłóż na nią gotowe frytki, kurczaka z grilla oraz pokrojonego ogórka i pomidora.

12

Na wierzch dodaj więcej sosu i posyp koperkiem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły