Gyros pita

kontakt_2

Wartości odżywcze na porcję
Energia
2531
kcal
Białka
165
gram
Węglowodany
296
gram
Tłuszcze
65
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
500 g polędwiczki wieprzowe
250 g cebula czerwona
1 łyżka rozmaryn
1 łyżka tymianek
1 szt. ząbek czosnku
50 oliwa z oliwek
1 łyżka miód
4 szt. bułka typu pita
1 szt. pomidor
1 opak. ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Mięso - polędwicę wieprzową - kroimy na cienkie plasterki, dodajemy cienko posiekaną cebulę czerwoną w stosunku 2:1, 2 x mięso 1 x cebula.
Dodajemy łyżkę posiekanego rozmarynu i łyżkę posiekanego tymianku.
Na 500 g mięsa jeden ząbek czosnku i jedna solidna łyżka miodu.
Do tego 50 ml oliwy z oliwek. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Wykładamy mięso na tackę aluminiową i grillujemy na mocnym ogniu kilka minut.
Podajemy z grillowaną bułką pita oraz pomidorem pokrojonym w plasterki i ulubionym keczupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2531
kcal
Białka
165
gram
Węglowodany
296
gram
Tłuszcze
65
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Gluten