Gyros klasyczny

bartek
Gyros klasyczny

0

3.5 / 15

Gyros był hitem roku 2000. Zaadaptowany do polskich realiów z filetem z kurczaka, cebulą i kiszonymi ogórkami "udawał" tureckie gyrosy z baraniny, na które z kolei kulinarna "moda" nadeszła z ...Niemiec. Niemcy od dawna były mekką dla tureckiej i polskiej emigracji zarobkowej, obie narodowości traktowano mniej więcej na tym samym poziomie - były to nacje niewykwalifikowane, od czarnej roboty. To sprawiło, że obywatele obu narodów zaprzyjaźnili się, mieszkali w tych samych dzielnicach, ich dzieci chodziły do tych samych szkół, a polskie i tureckie kuchnie wymieszały się smakami. Jaki wpływ na smak gyrosa miał tygiel kulturowy - osądźcie sami. Ja uwielbiam gyrosa za smak, za szybkość, z jaką go można przygotować i za to, że przy nakładaniu (gyros zazwyczaj podaje się w szklanym naczyniu) widać naturę ludzką: nieśmali zadowoleni są, jeśli skubną łyżkę z kapustą, sosem i ogórkiem, natomiast ci, co biorą z życia to, co najlepsze sięgają na dno sałatki wybierając smakowite kawałki soczystego mięsa;-)

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

4 łyżeczka przyprawa do gyrosa

1 szt. kukurydza konserwowa

4 szt. ogórki kiszone krakus

2 szt. cebula

4 łyżka keczup

4 łyżka majonez

0.50 szt. kapusta pekińska

0.50 dek. filet z kurczaka

Przygotowanie


1

Ogórki kiszone i cebulę pokroić w kostkę.

2

Na patelni podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w małe kawałki, oprószoną przyprawą do gyrosa. Można doprawić lekko solą i pieprzem dla wyrazistego smaku.

3

Ketchup wymieszać z majonezem.

4

Gyros z dodatkami można podawać na talerzu lub zawinąć w tortillę i przypiec.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły