Gyros klasyczny

bartek

Gyros był hitem roku 2000. Zaadaptowany do polskich realiów z filetem z kurczaka, cebulą i kiszonymi ogórkami "udawał" tureckie gyrosy z baraniny, na które z kolei kulinarna "moda" nadeszła z ...Niemiec. Niemcy od dawna były mekką dla tureckiej i polskiej emigracji zarobkowej, obie narodowości traktowano mniej więcej na tym samym poziomie - były to nacje niewykwalifikowane, od czarnej roboty. To sprawiło, że obywatele obu narodów zaprzyjaźnili się, mieszkali w tych samych dzielnicach, ich dzieci chodziły do tych samych szkół, a polskie i tureckie kuchnie wymieszały się smakami. Jaki wpływ na smak gyrosa miał tygiel kulturowy - osądźcie sami. Ja uwielbiam gyrosa za smak, za szybkość, z jaką go można przygotować i za to, że przy nakładaniu (gyros zazwyczaj podaje się w szklanym naczyniu) widać naturę ludzką: nieśmali zadowoleni są, jeśli skubną łyżkę z kapustą, sosem i ogórkiem, natomiast ci, co biorą z życia to, co najlepsze sięgają na dno sałatki wybierając smakowite kawałki soczystego mięsa;-)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
269
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.5 / 15
Gyros był hitem roku 2000. Zaadaptowany do polskich realiów z filetem z kurczaka, cebulą i kiszonymi ogórkami "udawał" tureckie gyrosy z baraniny, na które z kolei kulinarna "moda" nadeszła z ...Niemiec. Niemcy od dawna były mekką dla tureckiej i polskiej emigracji zarobkowej, obie narodowości traktowano mniej więcej na tym samym poziomie - były to nacje niewykwalifikowane, od czarnej roboty. To sprawiło, że obywatele obu narodów zaprzyjaźnili się, mieszkali w tych samych dzielnicach, ich dzieci chodziły do tych samych szkół, a polskie i tureckie kuchnie wymieszały się smakami. Jaki wpływ na smak gyrosa miał tygiel kulturowy - osądźcie sami. Ja uwielbiam gyrosa za smak, za szybkość, z jaką go można przygotować i za to, że przy nakładaniu (gyros zazwyczaj podaje się w szklanym naczyniu) widać naturę ludzką: nieśmali zadowoleni są, jeśli skubną łyżkę z kapustą, sosem i ogórkiem, natomiast ci, co biorą z życia to, co najlepsze sięgają na dno sałatki wybierając smakowite kawałki soczystego mięsa;-)
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
4 łyżecz. przyprawa do gyrosa
1 szt. kukurydza konserwowa
4 szt. ogórki kiszone krakus
2 szt. cebula
4 łyżka keczup
4 łyżka majonez
0.50 szt. kapusta pekińska
0.50 dag. filet z kurczaka
Przygotowanie
Ogórki kiszone i cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w małe kawałki, oprószoną przyprawą do gyrosa. Można doprawić lekko solą i pieprzem dla wyrazistego smaku.
Ketchup wymieszać z majonezem.
Gyros z dodatkami można podawać na talerzu lub zawinąć w tortillę i przypiec.