Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Gyros był hitem roku 2000. Zaadaptowany do polskich realiów z filetem z kurczaka, cebulą i kiszonymi ogórkami "udawał" tureckie gyrosy z baraniny, na które z kolei kulinarna "moda" nadeszła z ...Niemiec. Niemcy od dawna były mekką dla tureckiej i polskiej emigracji zarobkowej, obie narodowości traktowano mniej więcej na tym samym poziomie - były to nacje niewykwalifikowane, od czarnej roboty. To sprawiło, że obywatele obu narodów zaprzyjaźnili się, mieszkali w tych samych dzielnicach, ich dzieci chodziły do tych samych szkół, a polskie i tureckie kuchnie wymieszały się smakami. Jaki wpływ na smak gyrosa miał tygiel kulturowy - osądźcie sami. Ja uwielbiam gyrosa za smak, za szybkość, z jaką go można przygotować i za to, że przy nakładaniu (gyros zazwyczaj podaje się w szklanym naczyniu) widać naturę ludzką: nieśmali zadowoleni są, jeśli skubną łyżkę z kapustą, sosem i ogórkiem, natomiast ci, co biorą z życia to, co najlepsze sięgają na dno sałatki wybierając smakowite kawałki soczystego mięsa;-)
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
4 | Łyżeczki |
przyprawa do gyrosa
|
|
1 | Sztuka |
kukurydza konserwowa
|
|
4 | Sztuki | ||
![]() |
|||
2 | Sztuki | ||
4 | Łyżki |
keczup
|
|
4 | Łyżki |
majonez
|
|
0.5 | Sztuki |
kapusta pekińska
|
|
0.5 | Dekagrama |
filet z kurczaka
|
|
1 | Garść | ||
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |