Gwiazda Drożdżowa

JustynaDabek

Świąt nie wyobrażam sobie bez Drożdżowej Gwiazdy! To naprawdę świetna alternatywa dla zawijanego makowca. Ciasto wychodzi miękkie, puszyste i ładnie się prezentuje, a nie jest tak skomplikowane na jakie może wygląda. Ostatnio spróbowałam wersji z kutią i muszę przyznać, że bardzo zasmakowała. Polecam!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
432
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Świąt nie wyobrażam sobie bez Drożdżowej Gwiazdy! To naprawdę świetna alternatywa dla zawijanego makowca. Ciasto wychodzi miękkie, puszyste i ładnie się prezentuje, a nie jest tak skomplikowane na jakie może wygląda. Ostatnio spróbowałam wersji z kutią i muszę przyznać, że bardzo zasmakowała. Polecam!
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
180 mleko uht 3,2%
50 g cukier
30 g świeże drożdże
2 szt. jaja kurze całe
500 g mąka lubella puszysta tortowa
50 g masło
1 szczyp. sól
350 g masa makowa
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Do miski wsypuję mąkę i robię dołek. Wkruszam do niego drożdże i posypuję cukrem. Wlewam do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami. Przykrywam ściereczką i odstawiam na kilka minut aż drożdże "ruszą".
Potem wbijam jajka i delikatnie mieszam wszystko łyżką. Gdy składniki się połączą, wlewam roztopione masło i wyrabiam ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Ponownie przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
Po tym czasie ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze ugniatam chwilkę. Dzielę je na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowuję na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Kładę go na blaszce wyłożonej papierem i rozsmarowuję 1/3 masy makowej lub kutii zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Rozwałkowuję tak samo 2 placek i kładę go na pierwszym. Znów rozsmarowuję masę i kładę 3 placek. Smaruję pozostała masą i przykrywam ostatnim krążkiem.
Ciasto kroję na 16 części, ale nie docinam ich do samego środka. Następnie każdy kawałek okręcam 2 razy parami (jeden w prawo, a drugi w lewo). Okręcone kawałki zlepiam na końcach. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Wierzch smaruje rozkłóconym jajkiem i piekę w 180 C przez 20-25 minut. Ciasto można polukrować choć dla mnie i tak jest słodkie. Smacznego!
A kiedy zostaje nadmiar ciasta, którego nie jesteśmy z rodziną w stanie zjeść to wtedy je mrożę. Najlepiej mrozić takie świeże. Jeśli już wiem, że za dużo napiekłam to od razu kroję część ciasta i mrożę (nie pozwalam się mu "zestarzeć"). Dzięki temu po rozmrożeniu mam świeże ciasto. Polecam jeszcze szczelnie je zapakować (np. pojemnik z pokrywką do mrożenia). To sprawdzony sposób, aby wypiek nie przeszedł zapachem innych produktów z mojej zamrażarki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
432
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.