Gulasz z wątróbki
m7
wątróbka w gulaszowej wersji
Wartości odżywcze na porcję
Energia
419
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 3
wątróbka w gulaszowej wersji
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 łyżecz. sól
0.30 łyżecz. pieprz
1 l woda
800 g wątroba wieprzowa
300 g pieczarki
1 szt. papryka czerwona
2 szt. cebula
1 szt. czosnek
1 szt. kostka rosołowa
2 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
1 łyżka przyprawa do gulaszu
5 łyżka olej
1 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na gorącym oleju.
Pieczarki, cebule i paprykę oczyścić, pokroić dość grubo i kolejno dodawać do wątróbki.
Najpierw podsmażyć cebule, następnie pieczarki a na koniec paprykę.
Gdy wszystkie składniki się podsmażą zalać je wodą i dusić około 10-15 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/3 szk wody i zagęścić sos, zagotować.
Podawać z kaszą, ryżem lub pieczywem i dowolną surówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
419
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.