0

Składniki

2 Szczypty
sól, pieprz
4 Sztuki
cebula
3 Sztuki
ziele angielskie
3 Sztuki
liść laurowy
3 Łyżki
śmietana 18%
0.5 Kilograma
Szynka bez kości
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Na patelni podgrzewam olej i wrzucam pokrojone w półkrążki 3-4 cebule. Smażę to, aż cebulka się zezłoci.
  2. Do cebulki dodaję mięso pokrojone w małe kawałki, dorzucam ziele angielskie i listek laurowy. Gdy mięso szybko obsmaży się ze wszystkich stron, to zmniejszam płomień, solę i za chwilę dolewam wody, aby mięso wolno się dusiło. Mięsa trzeba pilnować i dolewać wody co jakiś czas.
  3. Po godzinie mięso powinno być miękkie (jeśli nie jest, to dusimy dalej), a cebulka rozpadnie się i zagęści sos.
  4. Do kubka wlewam 2-3 łyżki śmietany i hartuję gorącym sosem. Następnie całość wylewam na patelnię i mieszam energicznie, aby nie było grudek. Doprawiam solą i pieprzem.
  5. Danie jest rewelacyjne z kaszą gryczana i buraczkami.

Opis

Mniej więcej raz na miesiąc rodzina żąda gulaszu. Gulasz z mojego przepisu jest bardzo łagodny, do tego kasza gryczana i buraczki i... obiad gotowy!

Podobne przepisy

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

Żeberka duszone w piwie

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Żeberka duszone w piwie

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Przepis
Łatwy Do 15 min
Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Polędwiczki duszone w cydrze

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Polędwiczki duszone w cydrze

Pieczone żeberka z sosem śliwkowym

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Pieczone żeberka z sosem śliwkowym

Bigos

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!