Gulasz z kaszą gryczaną
malg
Mniej więcej raz na miesiąc rodzina żąda gulaszu. Gulasz z mojego przepisu jest bardzo łagodny, do tego kasza gryczana i buraczki i... obiad gotowy!
0
0 / 0
Mniej więcej raz na miesiąc rodzina żąda gulaszu. Gulasz z mojego przepisu jest bardzo łagodny, do tego kasza gryczana i buraczki i... obiad gotowy!
6
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
4 szt. cebula
3 szt. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
3 łyżka śmietana 18%
0.50 kg szynka bez kości
Przygotowanie
Na patelni podgrzać olej i wrzucić pokrojone w półkrążki 3-4 cebule. Smażyć aż cebulka się zezłoci.
Do cebulki dodać mięso pokrojone w małe kawałki, dorzucić ziele angielskie i listek laurowy. Gdy mięso szybko obsmaży się ze wszystkich stron, to zmniejszyć płomień. Posolić i za chwilę dolać wody, aby mięso wolno się dusiło. Mięsa trzeba pilnować i dolewać wody co jakiś czas.
Po godzinie mięso powinno być miękkie (jeśli nie jest, to dusimy dalej), a cebulka rozpadnie się i zagęści sos.
Do kubka wlać 2-3 łyżki śmietany i hartować gorącym sosem. Następnie całość wylać na patelnię i mieszam energicznie, aby nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem.
Danie jest rewelacyjne z kaszą gryczana i buraczkami.