Gulasz z kaszą gryczaną

malg
Gulasz z kaszą gryczaną

0

0 / 0

Mniej więcej raz na miesiąc rodzina żąda gulaszu. Gulasz z mojego przepisu jest bardzo łagodny, do tego kasza gryczana i buraczki i... obiad gotowy!

6

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 szcz. sól, pieprz

4 szt. cebula

3 szt. ziele angielskie

3 szt. liść laurowy

3 łyżka śmietana 18%

0.50 kg szynka bez kości

Przygotowanie


1

Na patelni podgrzać olej i wrzucić pokrojone w półkrążki 3-4 cebule. Smażyć aż cebulka się zezłoci.

2

Do cebulki dodać mięso pokrojone w małe kawałki, dorzucić ziele angielskie i listek laurowy. Gdy mięso szybko obsmaży się ze wszystkich stron, to zmniejszyć płomień. Posolić i za chwilę dolać wody, aby mięso wolno się dusiło. Mięsa trzeba pilnować i dolewać wody co jakiś czas.

3

Po godzinie mięso powinno być miękkie (jeśli nie jest, to dusimy dalej), a cebulka rozpadnie się i zagęści sos.

4

Do kubka wlać 2-3 łyżki śmietany i hartować gorącym sosem. Następnie całość wylać na patelnię i mieszam energicznie, aby nie było grudek. Doprawić solą i pieprzem.

5

Danie jest rewelacyjne z kaszą gryczana i buraczkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły