Gulasz z kaczki z fasolą i ogórkiem
m7
Eksperymentalnie i smacznie :)
1
0 / 0
Eksperymentalnie i smacznie :)
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szcz. sól, pieprz
0.50 łyżeczka przyprawa typu vegeta
1 łyżeczka olej sezamowy
0.50 łyżeczka imbir
1 szkl. bulion drobiowy
2 szt. filety z piersi kaczki
1 szt. czosnek
0.50 szt. cebula czerwona
0.50 szt. fasola czerwona konserwowa
0.50 szt. ogórek
2 szt. makaron
3 łyżka sos sojowy
2 łyżka wino białe wytrawne
2 łyżka olej
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Przygotować marynatę: wymieszać łyżkę sosu sojowego z przyprawą 5 smaków, solą, pieprzem, marynatą polać pokrojoną w grube paski kaczkę, dokładnie wymieszać, odstawić na 20 minut.
W tym czasie , posiekac drobno cebulę i czosnek, ugotować makaron, ogórka pokroić w słupki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, ułożyć kawałki kaczki, smażyć do zarumienienia się mięsa, wyjąć, patelnię oczyścić, dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i łyżkę oleju, wrzucuć czosnej, cebulę i imbir, podsmażyć 1 minutkę, dodać mięso , dokładnie wymieszać, zalać 2 łyżkami sherry, pozostałym sosem sojowym i blionem drobiowym, dusić pod przykryciem ok 45 minut.
Pod koniec zagęścić danie mąką, dodać odsączoną fasolę i pokrojony w słupki ogórek.
Podawać na talerzykach makaronowych (składniki mieszamy, smażymy 2 placki), lub tradycyjnie z ziemniakami, kluskami....Smacznego!