Gulasz z dzika z kluseczkami
goodfoodlover
Aromatyczny, domowy, smaczny - gulasz z dzika wraz z domowymi kluseczkami. Poznaj smak, który na długo zostanie w Twej pamięci! Gulasz zawiera także m.in.: rozmaryn, nasiona jałowca, cebulę, czosnek, ziele angielskie oraz marchew.
1
0 / 0
Aromatyczny, domowy, smaczny - gulasz z dzika wraz z domowymi kluseczkami. Poznaj smak, który na długo zostanie w Twej pamięci! Gulasz zawiera także m.in.: rozmaryn, nasiona jałowca, cebulę, czosnek, ziele angielskie oraz marchew.
18
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg mięso gulaszowe
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 łyżecz. ziele angielskie
1 łyżecz. jałowiec nasiona
1 łyżecz. rozmaryn
1 szkl. bulion drobiowy
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. liść laurowy
2 szt. czosnek
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
2 szt. jaja kurze całe
4 łyżka olej
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka woda
Przygotowanie
Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Wlej 3-4 łyżki oleju. Wsyp pieprz, rozmaryn, ziele angielskie, jałowiec oraz pokrojony czosnek. Wymieszaj dokładnie. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 3-4godziny.
Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną marchew, pietruszkę i cebulę.
Na patelni rozgrzej olej. Posmaż mięso i każdej strony. Wlej bulion i wsyp wcześniej przygotowane warzywa. Duś 40-50minut pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
Do miski przesiej mąkę. Wbij jajka. Wlej wodę i oliwę. Wyrób elastyczne ciasto.
Uwij niewielki kawałek ciasta i uformuj w dłoni podłużny kształt. Gotuj w osolonej wodzie 6-8 minut.
Gulasz podawaj z kluseczkami.