Gulasz z dzika z kluseczkami

goodfoodlover
Gulasz z dzika z kluseczkami

1

0 / 0

Aromatyczny, domowy, smaczny - gulasz z dzika wraz z domowymi kluseczkami. Poznaj smak, który na długo zostanie w Twej pamięci! Gulasz zawiera także m.in.: rozmaryn, nasiona jałowca, cebulę, czosnek, ziele angielskie oraz marchew.

18

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg mięso gulaszowe

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 łyżecz. ziele angielskie

1 łyżecz. jałowiec nasiona

1 łyżecz. rozmaryn

1 szkl. bulion drobiowy

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. liść laurowy

2 szt. czosnek

2 szt. marchew

1 szt. pietruszka

1 szt. cebula

2 szt. jaja kurze całe

4 łyżka olej

2 łyżka śmietana 18%

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka woda

Przygotowanie


1

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Wlej 3-4 łyżki oleju. Wsyp pieprz, rozmaryn, ziele angielskie, jałowiec oraz pokrojony czosnek. Wymieszaj dokładnie. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 3-4godziny.

2

Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną marchew, pietruszkę i cebulę.

3

Na patelni rozgrzej olej. Posmaż mięso i każdej strony. Wlej bulion i wsyp wcześniej przygotowane warzywa. Duś 40-50minut pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

4

Do miski przesiej mąkę. Wbij jajka. Wlej wodę i oliwę. Wyrób elastyczne ciasto.

5

Uwij niewielki kawałek ciasta i uformuj w dłoni podłużny kształt. Gotuj w osolonej wodzie 6-8 minut.

6

Gulasz podawaj z kluseczkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły