Gulasz z dynią i ciecierzycą

Łowicz

Gulasz z dynią i ciecierzycą to aromatyczna potrawa pełna jesiennych smaków — idealna dla miłośników roślinnych dań oraz tych, którzy cenią rozgrzewające, sycące i jednogarnkowe posiłki. Połączenie delikatnie słodkiej dyni z wyrazistymi przyprawami i bogatą w białko ciecierzycą tworzy pełnowartościowe danie, które dostarczy energii na cały dzień. Gulasz doskonale smakuje samodzielnie, jak i w towarzystwie ulubionego pieczywa. To doskonały wybór na rodzinny obiad lub kolację, która oczaruje nie tylko wegan, ale i wszystkich fanów zdrowych, pełnych smaku dań. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
0 / 0
Gulasz z dynią i ciecierzycą to aromatyczna potrawa pełna jesiennych smaków — idealna dla miłośników roślinnych dań oraz tych, którzy cenią rozgrzewające, sycące i jednogarnkowe posiłki. Połączenie delikatnie słodkiej dyni z wyrazistymi przyprawami i bogatą w białko ciecierzycą tworzy pełnowartościowe danie, które dostarczy energii na cały dzień. Gulasz doskonale smakuje samodzielnie, jak i w towarzystwie ulubionego pieczywa. To doskonały wybór na rodzinny obiad lub kolację, która oczaruje nie tylko wegan, ale i wszystkich fanów zdrowych, pełnych smaku dań. Smacznego!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
500 g dynia hokkaido
1 puszka ciecierzyca konserwowa
1 szt. cebula biała
1 szt. papryka czerwona
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. marchewka
50 ml bulion warzywny
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. sól
1 szczyp. słodka papryka
1 szczyp. kmin rzymski
1 szt. olej do smażenia
0.50 szt. por
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż lekko się zarumieni. Następnie dodajemy czosnek i smażymy przez chwilę.
Do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, paprykę czerwoną, marchewkę i koncentrat pomidorowy. Całość zalewamy bulionem warzywnym.
Dodajemy przyprawy i gotujemy około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną ciecierzycę i gotujemy jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw.
Gulasz z dynią i ciecierzycą przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym porem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.