Gulasz z dynią i ciecierzycą

Łowicz
Gulasz z dynią i ciecierzycą

4

0 / 0

Gulasz z dynią i ciecierzycą to aromatyczna potrawa pełna jesiennych smaków — idealna dla miłośników roślinnych dań oraz tych, którzy cenią rozgrzewające, sycące i jednogarnkowe posiłki. Połączenie delikatnie słodkiej dyni z wyrazistymi przyprawami i bogatą w białko ciecierzycą tworzy pełnowartościowe danie, które dostarczy energii na cały dzień. Gulasz doskonale smakuje samodzielnie, jak i w towarzystwie ulubionego pieczywa. To doskonały wybór na rodzinny obiad lub kolację, która oczaruje nie tylko wegan, ale i wszystkich fanów zdrowych, pełnych smaku dań. Smacznego!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

500 g dynia hokkaido

1 puszka ciecierzyca konserwowa

1 szt. cebula biała

1 szt. papryka czerwona

3 szt. ząbki czosnku

1 szt. marchewka

50 ml bulion warzywny

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. sól

1 szczyp. słodka papryka

1 szczyp. kmin rzymski

1 szt. olej do smażenia

0.50 szt. por

Przygotowanie


1

W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż lekko się zarumieni. Następnie dodajemy czosnek i smażymy przez chwilę.

2

Do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, paprykę czerwoną, marchewkę i koncentrat pomidorowy. Całość zalewamy bulionem warzywnym.

3

Dodajemy przyprawy i gotujemy około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.

4

Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną ciecierzycę i gotujemy jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw.

5

Gulasz z dynią i ciecierzycą przed podaniem posypujemy drobno pokrojonym porem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły