Gulasz wołowy po prowansalsku

Lubella
Gulasz wołowy po prowansalsku

0

0 / 0

Gulasz wołowy po prowansalsku to klasyczne danie kuchni francuskiej, w którym soczysta wołowina dusi się powoli z warzywami, czerwonym winem i mieszanką ziół prowansalskich. Pachnie tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem, a jego głęboki smak doskonale komponuje się z ziemniakami, pieczywem lub kluskami. To rozgrzewające, pełne smaku danie idealne na chłodniejsze dni lub rodzinny obiad w stylu rustykalnym.

13

Składniki

270 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1300 g łopatka wołowa

250 g boczek wędzony surowy

1 szt. cebula

3 szt. mała marchewka

1 szt. główka czosnku

2 łodyga świeży rozmaryn

4 łyżka mąka pszenna lubella

350 ml wino czerwone

350 ml bulion wołowy

1 łyżecz. suszony tymianek

200 g pieczarki brązowe

80 g masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Mięso wołowe pokrój na duże kawałki, posyp świeżo mielonym pieprzem i obtocz w mące pszennej.

2

Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz, a mięso się zarumieni.

3

Boczek przełóż do dużego garnka, w którym będziesz gotować gulasz. Tłuszcz pozostaw na patelni.

4

Dodaj 20 g masła i obsmaż na mocnym ogniu obtoczone w mące mięso razem z przeciętą na pół główką czosnku i gałązką rozmarynu. Mięso powinno mieć ładny złoto-brązowy kolor. Najlepiej smażyć je w dwóch partiach.

5

Przełóż usmażone mięso do garnka z boczkiem.

6

Obierz i pokrój marchew w słupki, cebule posiekaj w kostkę. Obsmaż warzywa na tej samej patelni co mięso, dodając 20 g masła. Przełóż do garnka z mięsem i boczkiem.

7

Pokrój pieczarki i obsmaż je na maśle, a następnie dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.

8

Dodaj pieprz, odrobinę soli i tymianek.

9

Wlej wino oraz gorący bulion. Zamieszaj i duś gulasz na średnim ogniu pod przykryciem przez 3–3,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przez ostatnie 20–30 minut możesz gotować bez pokrywki, aby zredukować ilość płynu i zagęścić sos.

10

Gulasz świetnie pasuje do placków ziemniaczanych lub kopytek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

643

kcal

Białka

80

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły