Gulasz wołowy po prowansalsku

m7
Gulasz wołowy po prowansalsku

0

0 / 0

Danie mięsne mające swoje korzenie we Francji- przysmak Francuzów.

11

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.30 kg wołowina chuda

1 łyżeczka sól

0.50 łyżeczka pieprz

1 łyżeczka tymianek

0.33 szkl. ocet

2 szkl. wino czerwone wytrawne

1 szt. liść laurowy

2 szt. czosnek

2 szt. kandyzowana skórka pomarańczowa

4 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Mięso oczyszczamy z żyłek i tłuszczu i kroimy w kostkę (3 cm).

2

W dużym rondlu mieszamy ocet, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, liść laurowy, czosnek, tymianek i skórkę pomarańczową.

3

Dodajemy mięso, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12- 18 godzin. Następnie osuszamy mięso papierowymi ręcznikami, zachowując marynatę.

4

W dużym garnku z przykrywką podgrzewamy na średnim ogniu pozostałą oliwę.

5

Dokładnie zarumieniamy mięso z każdej strony. Dodajemy marynatę. Gotujemy bez przykrycia 3 minuty, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (ok. 3 godzin).

6

Potrawa zyska lepszy smak, jeśli pozwolimy jej wystygnąć w temperaturze pokojowej. Należy ją wstawić na noc pod przykryciem do lodówki. Podajemy gulasz na ciepło, w gorących miseczkach do zupy lub na polanym masłem makaronie, dekorujemy natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły