Gulasz wołowy po prowansalsku

Lubella

Gulasz wołowy po prowansalsku to klasyczne danie kuchni francuskiej, w którym soczysta wołowina dusi się powoli z warzywami, czerwonym winem i mieszanką ziół prowansalskich. Pachnie tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem, a jego głęboki smak doskonale komponuje się z ziemniakami, pieczywem lub kluskami. To rozgrzewające, pełne smaku danie idealne na chłodniejsze dni lub rodzinny obiad w stylu rustykalnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
643
kcal
Białka
80
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gulasz wołowy po prowansalsku to klasyczne danie kuchni francuskiej, w którym soczysta wołowina dusi się powoli z warzywami, czerwonym winem i mieszanką ziół prowansalskich. Pachnie tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem, a jego głęboki smak doskonale komponuje się z ziemniakami, pieczywem lub kluskami. To rozgrzewające, pełne smaku danie idealne na chłodniejsze dni lub rodzinny obiad w stylu rustykalnym.
13
Składniki
270 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1300 g łopatka wołowa
250 g boczek wędzony surowy
1 szt. cebula
3 szt. mała marchewka
1 szt. główka czosnku
2 łodyga świeży rozmaryn
4 łyżka mąka pszenna lubella
350 ml wino czerwone
350 ml bulion wołowy
1 łyżecz. suszony tymianek
200 g pieczarki brązowe
80 g masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Mięso wołowe pokrój na duże kawałki, posyp świeżo mielonym pieprzem i obtocz w mące pszennej.
Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz, a mięso się zarumieni.
Boczek przełóż do dużego garnka, w którym będziesz gotować gulasz. Tłuszcz pozostaw na patelni.
Dodaj 20 g masła i obsmaż na mocnym ogniu obtoczone w mące mięso razem z przeciętą na pół główką czosnku i gałązką rozmarynu. Mięso powinno mieć ładny złoto-brązowy kolor. Najlepiej smażyć je w dwóch partiach.
Przełóż usmażone mięso do garnka z boczkiem.
Obierz i pokrój marchew w słupki, cebule posiekaj w kostkę. Obsmaż warzywa na tej samej patelni co mięso, dodając 20 g masła. Przełóż do garnka z mięsem i boczkiem.
Pokrój pieczarki i obsmaż je na maśle, a następnie dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.
Dodaj pieprz, odrobinę soli i tymianek.
Wlej wino oraz gorący bulion. Zamieszaj i duś gulasz na średnim ogniu pod przykryciem przez 3–3,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przez ostatnie 20–30 minut możesz gotować bez pokrywki, aby zredukować ilość płynu i zagęścić sos.
Gulasz świetnie pasuje do placków ziemniaczanych lub kopytek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
643
kcal
Białka
80
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.