Example thumb
0

Składniki

1.3 Kilograma
Wołowina chuda
1 Łyżeczka
sól
0.5 Łyżeczki
pieprz
1 Łyżeczka
tymianek
0.33 Szklanki
ocet
2 Szklanki
Wino czerwone wytrawne
1 Sztuka
liść laurowy
2 Sztuki
czosnek
2 Sztuki
Kandyzowana skórka pomarańczowa
4 Łyżki
oliwa z oliwek
2 Łyżki
nać pietruszki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mięso oczyszczamy z żyłek i tłuszczu i kroimy w kostkę (3 cm).
  2. W dużym rondlu mieszamy ocet, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, liść laurowy, czosnek, tymianek i skórkę pomarańczową.
  3. Dodajemy mięso, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12- 18 godzin. Następnie osuszamy mięso papierowymi ręcznikami, zachowując marynatę.
  4. W dużym garnku z przykrywką podgrzewamy na średnim ogniu pozostałą oliwę.
  5. Dokładnie zarumieniamy mięso z każdej strony. Dodajemy marynatę. Gotujemy bez przykrycia 3 minuty, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (ok. 3 godzin).
  6. Potrawa zyska lepszy smak, jeśli pozwolimy jej wystygnąć w temperaturze pokojowej. Należy ją wstawić na noc pod przykryciem do lodówki. Podajemy gulasz na ciepło, w gorących miseczkach do zupy lub na polanym masłem makaronie, dekorujemy natką pietruszki.

Opis

Danie mięsne mające swoje korzenie we Francji- przysmak Francuzów.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!