Gulasz wołowy po prowansalsku
m7
Danie mięsne mające swoje korzenie we Francji- przysmak Francuzów.
0
0 / 0
Danie mięsne mające swoje korzenie we Francji- przysmak Francuzów.
11
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.30 kg wołowina chuda
1 łyżecz. sól
0.50 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. tymianek
0.33 szkl. ocet
2 szkl. wino czerwone wytrawne
1 szt. liść laurowy
2 szt. czosnek
2 szt. kandyzowana skórka pomarańczowa
4 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Mięso oczyszczamy z żyłek i tłuszczu i kroimy w kostkę (3 cm).
W dużym rondlu mieszamy ocet, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, liść laurowy, czosnek, tymianek i skórkę pomarańczową.
Dodajemy mięso, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12- 18 godzin. Następnie osuszamy mięso papierowymi ręcznikami, zachowując marynatę.
W dużym garnku z przykrywką podgrzewamy na średnim ogniu pozostałą oliwę.
Dokładnie zarumieniamy mięso z każdej strony. Dodajemy marynatę. Gotujemy bez przykrycia 3 minuty, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (ok. 3 godzin).
Potrawa zyska lepszy smak, jeśli pozwolimy jej wystygnąć w temperaturze pokojowej. Należy ją wstawić na noc pod przykryciem do lodówki. Podajemy gulasz na ciepło, w gorących miseczkach do zupy lub na polanym masłem makaronie, dekorujemy natką pietruszki.