0

Składniki

1 Łyżeczka
pieprz kolorowy
2 Szklanki
bulion warzywny
1 Sztuka
seler
2 Sztuki
marchew
2 Sztuki
korzeń pietruszki
5 Sztuk
Jagody jałowca
2 Łyżki
Przyprawa do gulaszu
2 Łyżki
mąka pszenna tortowa
40 Dekagramów
wieprzowina łopatka
20 Dekagramów
Boczek bez kości (wieprzowina)
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Łopatkę oraz boczek kroimy w kosteczkę. To samo robimy z warzywami: marchewką, selerem oraz pietruszką. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz (jeśli tłuszczu będzie zbyt mało można dodać łyżkę smalcu). Następnie wyjmujemy boczek, a na pozostały tłuszcz wrzucamy warzywa. Smażymy 8-13 minut często mieszając. Wrzucamy łopatkę i smażymy całość często mieszając do zarumienienia mięsa. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce jałowca, pieprz kolorowy, przyprawę do gulaszu, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy w dalszym ciągu na małym ogniu do momentu zredukowania się bulionu. Gdy sos nie będzie gęsty zaciągamy mąką.

Opis

przepis mojej Babci

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!