Gulasz wieprzowy z warzywami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Gulasz wieprzowy z warzywami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6662-1702057942831.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis na gulasz z warzywami z dodatkiem boczku jest sycącym obiadem, który z pewnością zaspokoi nawet wielki głód.
0
0 / 0
Przepis na gulasz z warzywami z dodatkiem boczku jest sycącym obiadem, który z pewnością zaspokoi nawet wielki głód.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. pieprz kolorowy
2 szkl. bulion warzywny
1 szt. seler
2 szt. marchew
2 szt. korzeń pietruszki
5 szt. jagody jałowca
2 łyżka przyprawa do gulaszu
2 łyżka mąka pszenna tortowa
40 dag. wieprzowina łopatka
20 dag. boczek bez kości (wieprzowina)
Przygotowanie
Łopatkę oraz boczek kroimy w kosteczkę. To samo robimy z warzywami: marchewką, selerem oraz pietruszką. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz (jeśli tłuszczu będzie zbyt mało można dodać łyżkę smalcu).
Następnie wyjmujemy boczek, a na pozostały tłuszcz wrzucamy warzywa. Smażymy 8-13 minut często mieszając. Wrzucamy łopatkę i smażymy całość często mieszając do zarumienienia mięsa.
Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce jałowca, pieprz kolorowy, przyprawę do gulaszu, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy w dalszym ciągu na małym ogniu do momentu zredukowania się bulionu. Gdy sos nie będzie gęsty zaciągamy mąką.