0

Składniki

1 Łyżeczka
pieprz kolorowy
2 Szklanki
bulion warzywny
1 Sztuka
seler
2 Sztuki
marchew
2 Sztuki
korzeń pietruszki
5 Sztuk
Jagody jałowca
2 Łyżki
Przyprawa do gulaszu
2 Łyżki
mąka pszenna tortowa
40 Dekagramów
wieprzowina łopatka
20 Dekagramów
Boczek bez kości (wieprzowina)
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Łopatkę oraz boczek kroimy w kosteczkę. To samo robimy z warzywami: marchewką, selerem oraz pietruszką. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz (jeśli tłuszczu będzie zbyt mało można dodać łyżkę smalcu). Następnie wyjmujemy boczek, a na pozostały tłuszcz wrzucamy warzywa. Smażymy 8-13 minut często mieszając. Wrzucamy łopatkę i smażymy całość często mieszając do zarumienienia mięsa. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce jałowca, pieprz kolorowy, przyprawę do gulaszu, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy w dalszym ciągu na małym ogniu do momentu zredukowania się bulionu. Gdy sos nie będzie gęsty zaciągamy mąką.

Opis

przepis mojej Babci

Podobne przepisy

Bigosik z dwóch kapust

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigosik z dwóch kapust

Rosół z cielęciną

Przepis
Średni Do 3 godz
Rosół z cielęciną

Bigos myśliwski

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos myśliwski

Pikantny gulasz z mięsa z łopatki wieprzowej w ketchupowej o...

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pikantny gulasz z mięsa z łopatki wieprzowej w ketchupowej odsłonie

Bigos z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Bigos z grzybami

Spaghetti z warzywami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Spaghetti z warzywami

Tradycyjna ryba po grecku na bazie ketchupu

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Tradycyjna ryba po grecku na bazie ketchupu

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!