0

Składniki

1 Łyżeczka
pieprz kolorowy
2 Szklanki
bulion warzywny
1 Sztuka
seler
2 Sztuki
marchew
2 Sztuki
korzeń pietruszki
5 Sztuk
Jagody jałowca
2 Łyżki
Przyprawa do gulaszu
2 Łyżki
mąka pszenna tortowa
40 Dekagramów
wieprzowina łopatka
20 Dekagramów
Boczek bez kości (wieprzowina)
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Łopatkę oraz boczek kroimy w kosteczkę. To samo robimy z warzywami: marchewką, selerem oraz pietruszką. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz (jeśli tłuszczu będzie zbyt mało można dodać łyżkę smalcu). Następnie wyjmujemy boczek, a na pozostały tłuszcz wrzucamy warzywa. Smażymy 8-13 minut często mieszając. Wrzucamy łopatkę i smażymy całość często mieszając do zarumienienia mięsa. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce jałowca, pieprz kolorowy, przyprawę do gulaszu, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy w dalszym ciągu na małym ogniu do momentu zredukowania się bulionu. Gdy sos nie będzie gęsty zaciągamy mąką.

Opis

przepis mojej Babci

Podobne przepisy

Kociołek warzywny

Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Makaron zapiekany z bakłażanami i tymiankiem

Łatwy Do 1 godz
Makaron zapiekany z bakłażanami i tymiankiem

Pikantny gulasz z mięsa z łopatki wieprzowej w ketchupowej o...

Średni Do 1,5 godz
Pikantny gulasz z mięsa z łopatki wieprzowej w ketchupowej o...

Pomidorowa z zacierką

Łatwy Do 1 godz
Pomidorowa z zacierką

Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Średni Do 3 godz
Ravioli z wołowiną w sosie własnym

Spaghetti z warzywami

Łatwy Do 40 min
Spaghetti z warzywami

Tradycyjna ryba po grecku na bazie ketchupu

Średni Do 1,5 godz
Tradycyjna ryba po grecku na bazie ketchupu

Zupa szczawiowa z makaronem

Łatwy Do 1 godz
Zupa szczawiowa z makaronem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!