Gulasz wieprzowy z warzywami

m7
Gulasz wieprzowy z warzywami

0

0 / 0

Przepis na gulasz z warzywami z dodatkiem boczku jest sycącym obiadem, który z pewnością zaspokoi nawet wielki głód.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżeczka pieprz kolorowy

2 szkl. bulion warzywny

1 szt. seler

2 szt. marchew

2 szt. korzeń pietruszki

5 szt. jagody jałowca

2 łyżka przyprawa do gulaszu

2 łyżka mąka pszenna tortowa

40 dek. wieprzowina łopatka

20 dek. boczek bez kości (wieprzowina)

Przygotowanie


1

Łopatkę oraz boczek kroimy w kosteczkę. To samo robimy z warzywami: marchewką, selerem oraz pietruszką. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz (jeśli tłuszczu będzie zbyt mało można dodać łyżkę smalcu).

2

Następnie wyjmujemy boczek, a na pozostały tłuszcz wrzucamy warzywa. Smażymy 8-13 minut często mieszając. Wrzucamy łopatkę i smażymy całość często mieszając do zarumienienia mięsa.

3

Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce jałowca, pieprz kolorowy, przyprawę do gulaszu, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy w dalszym ciągu na małym ogniu do momentu zredukowania się bulionu. Gdy sos nie będzie gęsty zaciągamy mąką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły