Gulasz wieprzowy z warzywami

m7
Gulasz wieprzowy z warzywami

0

0 / 0

Przepis na gulasz z warzywami z dodatkiem boczku jest sycącym obiadem, który z pewnością zaspokoi nawet wielki głód.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 łyżecz. pieprz kolorowy

2 szkl. bulion warzywny

1 szt. seler

2 szt. marchew

2 szt. korzeń pietruszki

5 szt. jagody jałowca

2 łyżka przyprawa do gulaszu

2 łyżka mąka pszenna tortowa

40 dag. wieprzowina łopatka

20 dag. boczek bez kości (wieprzowina)

Przygotowanie


1

Łopatkę oraz boczek kroimy w kosteczkę. To samo robimy z warzywami: marchewką, selerem oraz pietruszką. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz (jeśli tłuszczu będzie zbyt mało można dodać łyżkę smalcu).

2

Następnie wyjmujemy boczek, a na pozostały tłuszcz wrzucamy warzywa. Smażymy 8-13 minut często mieszając. Wrzucamy łopatkę i smażymy całość często mieszając do zarumienienia mięsa.

3

Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce jałowca, pieprz kolorowy, przyprawę do gulaszu, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy w dalszym ciągu na małym ogniu do momentu zredukowania się bulionu. Gdy sos nie będzie gęsty zaciągamy mąką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

395

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły