Gulasz wieprzowy z warzywami
m7
Przepis na gulasz z warzywami z dodatkiem boczku jest sycącym obiadem, który z pewnością zaspokoi nawet wielki głód.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
395
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepis na gulasz z warzywami z dodatkiem boczku jest sycącym obiadem, który z pewnością zaspokoi nawet wielki głód.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. pieprz kolorowy
2 szkl. bulion warzywny
1 szt. seler
2 szt. marchew
2 szt. korzeń pietruszki
5 szt. jagody jałowca
2 łyżka przyprawa do gulaszu
2 łyżka mąka pszenna tortowa
40 dag. wieprzowina łopatka
20 dag. boczek bez kości (wieprzowina)
Przygotowanie
Łopatkę oraz boczek kroimy w kosteczkę. To samo robimy z warzywami: marchewką, selerem oraz pietruszką. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz (jeśli tłuszczu będzie zbyt mało można dodać łyżkę smalcu).
Następnie wyjmujemy boczek, a na pozostały tłuszcz wrzucamy warzywa. Smażymy 8-13 minut często mieszając. Wrzucamy łopatkę i smażymy całość często mieszając do zarumienienia mięsa.
Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce jałowca, pieprz kolorowy, przyprawę do gulaszu, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy w dalszym ciągu na małym ogniu do momentu zredukowania się bulionu. Gdy sos nie będzie gęsty zaciągamy mąką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
395
kcal
Białka
17
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.