Gulasz wieprzowy po węgiersku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Gulasz wieprzowy po węgiersku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F10047-1702058176568.jpeg&w=3840&q=75)
Idealny do placka po węgiersku, czyli polewamy sosem placka ziemniaczanego. Podajemy z surówką z białej i czerwonej kapusty.
1
0 / 0
Idealny do placka po węgiersku, czyli polewamy sosem placka ziemniaczanego. Podajemy z surówką z białej i czerwonej kapusty.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
4 szt. papryka
4 szt. ziemniaki
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka nać pietruszki
2 łyżka olej
80 dag. wieprzowina łopatka
1 szczyp. kminek
1 szczyp. mielona papryka
1 szczyp. pieprz
1 l bulion drobiowy
0.15 l śmietana 12%
Przygotowanie
Na oleju zrumień pokrojoną w kostkę wieprzowinę z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj pokrojone w paski papryki. Smaż 3 min. Oprósz mieloną papryką, kminkiem, solą i pieprzem.
Wlej bulion, duś 45 min. Kiedy mięso zmięknie, włóż pokrojone w sporą kostkę ziemniaki.
Gotuj na małym ogniu 10 min. Dodaj koncentrat pomidorowy rozrobiony ze śmietaną. Mieszaj, gotuj gulasz jeszcze chwilę.
Posyp zieleniną.