Gulasz wieprzowy
m7
Tradycyjny przepis na gulasz wieprzowy, do którego pasują ziemniaki, jak i kasza.
2
3.8 / 52
Tradycyjny przepis na gulasz wieprzowy, do którego pasują ziemniaki, jak i kasza.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg mięso szynki wieprzowej
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. majeranek
0.50 łyżecz. pieprz
3 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżecz. olej
3 szt. cebula
2 szt. czosnek
1 szt. liść laurowy
0.25 szt. por
0.50 szt. marchew
1 łyżka przyprawa typu vegeta
1 łyżka mąka pszenna
Przygotowanie
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę (wielkość dowolna wg uznania).
Cebulę pokroić, zeszklić na patelni, przełożyć na talerzyk.
Na tej samej patelni, obsmażyć mięso na złoty kolor.
Dodać, cebulę, pokrojoną marchewkę, cienko pokrojonego pora. Wszystko zalać wodą (wody ma być tyle żeby przykryć mięso).
Dusić 15 min. na małym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie, dodać vegetę, listek, pieprz, paprykę oraz zmiażdżony czosnek, majeranek oraz koncentrat pomidorowy.
Dusić aż mięso będzie miękkie(ale żeby się nie rozpadało).
Na końcu dodać łyżkę mąki ,rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik. Gotować jeszcze około 5 min.
Podawać z ziemniakami lub kaszą.