Gulasz wieprzowy

m7
Gulasz wieprzowy

Średnia 3.8 / 52

Oceń!

Tradycyjny przepis na gulasz wieprzowy, do którego pasują ziemniaki, jak i kasza.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg mięso szynki wieprzowej

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. majeranek

0.50 łyżecz. pieprz

3 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżecz. olej

3 szt. cebula

2 szt. czosnek

1 szt. liść laurowy

0.25 szt. por

0.50 szt. marchew

1 łyżka przyprawa typu vegeta

1 łyżka mąka pszenna

Przygotowanie


Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę (wielkość dowolna wg uznania).

Cebulę pokroić, zeszklić na patelni, przełożyć na talerzyk.

Na tej samej patelni, obsmażyć mięso na złoty kolor.

Dodać, cebulę, pokrojoną marchewkę, cienko pokrojonego pora. Wszystko zalać wodą (wody ma być tyle żeby przykryć mięso).

Dusić 15 min. na małym ogniu pod przykryciem.

Po tym czasie, dodać vegetę, listek, pieprz, paprykę oraz zmiażdżony czosnek, majeranek oraz koncentrat pomidorowy.

Dusić aż mięso będzie miękkie(ale żeby się nie rozpadało).

Na końcu dodać łyżkę mąki ,rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik. Gotować jeszcze około 5 min.

Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

332

kcal

Białka

39

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły