Gulasz kibica
kojankowiak
Gulasz kibica z żołądków indyczych z kluseczkami.
0
0 / 0
Gulasz kibica z żołądków indyczych z kluseczkami.
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
3 szt. cebula
1.50 kg żołądki indycze
20 olej
5 szt. ogórki kiszone krakus
1 pusz. pomidory krojone łowicz
3 szcz. sól, pieprz
2 łyżeczka przyprawa do indyka
2 łyżeczka przyprawa do gulaszu
1 szcz. curry
1 łyżeczka papryka słodka
2 łyżeczka koncentrat pomidorowy kotlin
10 dek. mąka pszenna tortowa lubella
1 szt. jajko
800 woda
Przygotowanie
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Żołądki z indyka pokroić w paski. Obtoczyć w przyprawach. Do garnka przełożyć podsmażoną cebulę i czosnek. Dodać żołądki i zalać wodą.
Gotować około 1.5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po godzinie dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone Krakus, pomidory krojone Łowicz i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Kotlin.
Przepis na kluseczki: jajko wymieszać z 4 łyżkami wody i szczyptą soli, a następnie z mąką Lubella. Na gotującą się wodę kłaść łyżeczką kluseczki i gotować około 6-7 minut
Gotowy gulasz podawać z kluseczkami i ozdobić kleksem ze śmietany.