Gulasz kakaowo - keczupowy z nutą chilli
MagdalenaWojtanowicz
Kakao raczej nie zmienia smaku dania, ale nadaje mu piękną głębię koloru, a dodatek papryczki chili nada przyjemnej ostrości całemu daniu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
475
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kakao raczej nie zmienia smaku dania, ale nadaje mu piękną głębię koloru, a dodatek papryczki chili nada przyjemnej ostrości całemu daniu
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg wieprzowina łopatka
1 łyżecz. papryka słodka mielona
0.50 łyżecz. kminek mielony
1 szczyp. suszone oregano
1 szczyp. przyprawa do kurczaka
1 łyżka kakao decomorreno
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
3 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
0.50 szkl. woda
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
0.50 szt. papryczka ostra chili
Przygotowanie
Mięsko myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni lub garnku z niewielką ilością oleju podsmażamy mięsko.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 min.
Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, połowę pokrojonej papryczki chili, ketchup, kakao, oraz wodę.
Dokładnie mieszamy i pod przykryciem na małym ogniu dusimy do miękkości.
Gotowy gulasz podajemy z ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
475
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.