Gulasz jagnięcy z kuskusem

AnnaSikora
Gulasz jagnięcy z kuskusem

0

0 / 0

Jagnięcina to mięso szlachetne, bogate w właściwości odżywcze, ale i wymagające w doborze składników i przypraw. Sos słodko-kwaśny Łowicz to świetny pomysł na dopełnienie smaku. Proponuje potrawę o nucie orientu, pyszną i taką, której smak da się dobrze zapamiętać.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 łyżka olej słonecznikowy

1 kg jagnięcina

1 szt. cebula

1 szkl. czerwone wino wytrawne

4 szt. brzoskwinie

0.70 l bulion warzywny

3 łyżka masło

2 szt. cebula szalotka

1 łyżeczka cynamon

1 szcz. przyprawa chili

2 łyżka skórka z pomarańczy

2 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Na rozgrzanej patelni z grubym dnem smażymy na oleju pokrojoną w kostkę jagnięcinę (wcześniej posoloną) około 5-8 minut, aż się mocno zarumieni.

2

W tym czasie podsmażamy na innej patelni czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę

3

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy zarumienione mięso i sos słodko-kwaśny Łowicz. Następnie dolewamy czerwone wino i odparowujemy.

4

Do całości gulaszu po odparowaniu sosu dodajemy pokrojone w kawałki brzoskwinie i podlewamy bulionem warzywnym. Dusimy całość.

5

Zalewamy wrzątkiem posiekane jagody goji. Kaszę kuskus zalewamy osobno gorącym bulionem warzywnym.

6

Podsmażamy na patelni na maśle drobno posiekaną szalotkę. Przyprawiamy ją cynamonem i przyprawą chili.

7

Łączymy wszystkie składniki: do kaszy wsypujemy namoczone suszone jagody goji oraz szalotkę.

8

Na całość ścieramy skórkę pomarańczy i dodajemy odrobinę soku z cytryny.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły