0

Składniki

1 Kilogram
Jagnięcina
3 Łyżki
olej słonecznikowy
3 Ząbek
czosnek
1 Sztuka
cebula
1 Szklanka
czerwone wino wytrawne
2 Słoik
sos Łowicz słodko-kwaśny
4 Sztuki
Brzoskwinie
1 Garść
suszone jagody goji
0.7 Litra
bulion warzywny
3 Łyżki
masło
2 Sztuki
Cebula szalotka
1 Łyżeczka
cynamon
2 Łyżki
Skórka z pomarańczy
1 Szczypta
Przyprawa chili
2 Łyżki
sok z cytryny
Kalorie dla 1 porcji
powyżej 400 kc
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Na rozgrzanej patelni z grubym dnem smażymy na oleju pokrojoną w kostkę jagnięcinę (wcześniej posoloną) około 5-8 minut, aż się mocno zarumieni.
  2. W tym czasie podsmażamy na innej patelni czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy zarumienione mięso i sos słodko-kwaśny Łowicz. Następnie dolewamy czerwone wino i odparowujemy.
  4. Do całości gulaszu po odparowaniu sosu dodajemy pokrojone w kawałki brzoskwinie i podlewamy bulionem warzywnym. Dusimy całość.
  5. Zalewamy wrzątkiem posiekane jagody goji. Kaszę kuskus zalewamy osobno gorącym bulionem warzywnym.
  6. Podsmażamy na patelni na maśle drobno posiekaną szalotkę. Przyprawiamy ją cynamonem i przyprawą chili.
  7. Łączymy wszystkie składniki: do kaszy wsypujemy namoczone suszone jagody goji oraz szalotkę.
  8. Na całość ścieramy skórkę pomarańczy i dodajemy odrobinę soku z cytryny.

Opis

Jagnięcina to mięso szlachetne, bogate w właściwości odżywcze, ale i wymagające w doborze składników i przypraw. Sos słodko-kwaśny Łowicz to świetny pomysł na dopełnienie smaku. Proponuje potrawę o nucie orientu, pyszną i taką, której smak da się dobrze zapamiętać.

Podobne przepisy

Polędwiczki duszone w cydrze

Łatwy Do 3 godz
Polędwiczki duszone w cydrze

Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Trudny Do 1 godz
Makaron spaghetti z kaczką i sosem z czerwonego wina

Ostry sos indyjski z kurczakiem w przyprawach korzennych z k...

Średni Do 1 godz
Ostry sos indyjski z kurczakiem w przyprawach korzennych z k...

Biała ryba z rzymskiego garnka

Łatwy Do 1 godz
Biała ryba z rzymskiego garnka

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Chrupiąca golonka z warzywnego bulioniu w ketchupowej maryna...

Średni Do 2 godz
Chrupiąca golonka z warzywnego bulioniu w ketchupowej maryna...

Jednogarnkowe męskie danie z boczkiem i kiełbasą w ketchupow...

Średni Do 2 godz
Jednogarnkowe męskie danie z boczkiem i kiełbasą w ketchupow...

Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

Łatwy Do 1 godz
Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!