Gulasz jagnięcy z kuskusem
AnnaSikora
Jagnięcina to mięso szlachetne, bogate w właściwości odżywcze, ale i wymagające w doborze składników i przypraw. Sos słodko-kwaśny Łowicz to świetny pomysł na dopełnienie smaku. Proponuje potrawę o nucie orientu, pyszną i taką, której smak da się dobrze zapamiętać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1069
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
73
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jagnięcina to mięso szlachetne, bogate w właściwości odżywcze, ale i wymagające w doborze składników i przypraw. Sos słodko-kwaśny Łowicz to świetny pomysł na dopełnienie smaku. Proponuje potrawę o nucie orientu, pyszną i taką, której smak da się dobrze zapamiętać.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 łyżka olej słonecznikowy
1 kg jagnięcina
1 szt. cebula
1 szkl. czerwone wino wytrawne
4 szt. brzoskwinie
0.70 l bulion warzywny
3 łyżka masło
2 szt. cebula szalotka
1 łyżecz. cynamon
1 szczyp. przyprawa chili
2 łyżka skórka z pomarańczy
2 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Na rozgrzanej patelni z grubym dnem smażymy na oleju pokrojoną w kostkę jagnięcinę (wcześniej posoloną) około 5-8 minut, aż się mocno zarumieni.
W tym czasie podsmażamy na innej patelni czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy zarumienione mięso i sos słodko-kwaśny Łowicz. Następnie dolewamy czerwone wino i odparowujemy.
Do całości gulaszu po odparowaniu sosu dodajemy pokrojone w kawałki brzoskwinie i podlewamy bulionem warzywnym. Dusimy całość.
Zalewamy wrzątkiem posiekane jagody goji. Kaszę kuskus zalewamy osobno gorącym bulionem warzywnym.
Podsmażamy na patelni na maśle drobno posiekaną szalotkę. Przyprawiamy ją cynamonem i przyprawą chili.
Łączymy wszystkie składniki: do kaszy wsypujemy namoczone suszone jagody goji oraz szalotkę.
Na całość ścieramy skórkę pomarańczy i dodajemy odrobinę soku z cytryny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1069
kcal
Białka
65
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
73
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten