Gulasz grzybowo mięsny
m7
gulasz z suszonymi grzybami leśnymi
Wartości odżywcze na porcję
Energia
403
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
gulasz z suszonymi grzybami leśnymi
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
150 śmietana 18%
1 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżecz. przyprawa maggi
500 g wieprzowina łopatka
50 g podgrzybki
1 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
4 łyżka olej
Przygotowanie
Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia.
Mięso umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej podsmażać.
Dodać namoczone grzybki, liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Dodać sól, pieprz i maggi do smaku i dusić jeszcze 10 minut.
Na koniec śmietanę rozrobić z mąką, zagęścić sos i zagotować.
Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
403
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.