Gulasz drobiowy z pieczarkami
m7
Najlepiej smakuje z ziemniakami lub ryżem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
314
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Najlepiej smakuje z ziemniakami lub ryżem.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
5 szt. filet z kury
1 szt. cebula
1 szt. kukurydza
4 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. sos grzybowy
1 szt. olej
3 szt. czosnek
3 łyżka śmietana
50 dag. pieczarki
0.50 szt. przyprawa do kurczaka
Przygotowanie
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, podsmażamy cebulę.
Gdy się zeszkli, wsypujemy pieczarki.
Filety myjemy, osuszamy i kroimy w krótkie, cienkie paski.
Oprószamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
Na rozgrzany na patelni olej wykładamy mięso i pokrojony w plasterki czosnek.
Smażymy.
Kukurydzę osączamy, ogórki kroimy w kostkę.
Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pieczarki z cebulą, ogórki i kukurydzę.
Mieszamy.
Wsypujemy sos pieczarkowy, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut.
Dodajemy zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
314
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.