Gulasz
eluchap
Gulasz to sposób na bardzo sycący obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
499
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Gulasz to sposób na bardzo sycący obiad.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg mięso gulaszowe
3 szt. pieprz ziarnisty
2 szt. liść laurowy
2 szt. korzeń pietruszki
3 szt. marchew
3 szt. cebula
1 szt. przyprawa do gulaszu
2 szt. zupa w proszku
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka smalec
Przygotowanie
Pokrojone w średnią kostkę mięso oprószyć mąką wymieszaną z przyprawami, odstawić w chłodne miejsce.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać smalec.
Na bardzo gorącym tłuszczu smażyć mięso, rumieniąc z obu stron. Następnie wlać 1,5 szklanki wody, dorzucić cebulę pokrojona w paski, warzywa pokrojone w plasterki lub kostkę, grzyby, liście laurowe, pieprz w ziarnkach.
Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
W czasie duszenia podlewać wodą.
Na koniec dodać zupę grzybową w proszku, wymieszaną w 100 lub 150 ml zimnej wody.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
499
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.