Guacamole

m7
Guacamole

1

0 / 0

Guacamole to klasyczna meksykańska pasta przygotowywana z dojrzałego awokado, świeżej cebuli, pomidorów, czosnku oraz soku z limonki. Charakteryzuje się kremową konsystencją i wyrazistym smakiem, który doskonale komponuje się z nachosami, pieczywem oraz daniami kuchni tex-mex. To szybka i zdrowa przekąska bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, idealna na imprezy, kolacje i spotkania ze znajomymi.

8

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. awokado

1 szt. cebula czerwona

1 szt. pomidor

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. limonka

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Opcjonalnie

1 łyżka świeża kolendra

1 szt. papryczka chili

Przygotowanie


1

Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ do miski. Rozgnieć widelcem – możesz zostawić trochę grudek dla tekstury.

2

Wrzuć do awokado drobno posiekaną cebulę, pomidora, czosnek oraz ewentualnie chili.

3

Wciśnij sok z limonki i dopraw całość solą oraz pieprzem. Dodaj świeżą kolendrę, jeśli lubisz.

4

Wszystko dokładnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw ponownie.

5

Guacamole najlepiej smakuje świeże. Podawaj z nachosami, na tostach, do tacos lub jako dodatek do dań z grilla.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

246

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły