Grzyby w oliwie
m7
Sezon grzybowy minął, a a słoiki zostaną i będą o nim przypominać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
354
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sezon grzybowy minął, a a słoiki zostaną i będą o nim przypominać.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg grzyby leśne
1 łyżecz. pieprz ziarnisty
0.25 l woda
1 szkl. oliwa z oliwek
6 szt. tymianek
4 szt. czosnek
2 szt. skórka z cytryny
6 szt. liść laurowy
2 łyżka sól
0.50 l ocet winny
Przygotowanie
Grzyby płuczemy.
Ocet z wodą, czosnkiem, solą, gałązką tymianku gotujemy 30 minut.
Wkładamy grzyby i gotujemy jeszcze 10 minut.
Osączamy i wkładamy do słoika wraz ze skórką z cytryny, tymiankiem i liśćmi laurowymi.
Gorącą oliwą zalewamy grzyby .
Słoik zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
354
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.