Grzyby w marynacie
m7
Babciny przepis, który pasuje również do papryki marynowanej z olejem, patisonów itd. Bardzo dobre są ryby zapiekane w cieście i marnowane w tej marynacie, polecam.
1
0 / 0
Babciny przepis, który pasuje również do papryki marynowanej z olejem, patisonów itd. Bardzo dobre są ryby zapiekane w cieście i marnowane w tej marynacie, polecam.
1
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
10 szt. grzyby leśne
Przygotowanie
1 szklanka octu, 5 szklanek wody, 6 stołowych łyżek cukru, 6 łyżeczek soli - wlać i wsypać do garnka 2 litrowego i krótko zagotować.
Słoje i zakrętki wygotować, do każdego słoika włożyć 1 liść laurowy, 6-9 ziaren pieprzu, 14 ziaren gorczycy (naturalny konserwant, dodaje smaku).
Grzyby oczyścić, umyć tylko zdrowe i nie większe niż dno szklanki (w zależności od gatunku), gotować odpowiednią ilość czasu 10-40 minut.
Gorące grzyby odcedzając nakładać do słoi, zalewając bardzo gorącą zalewą i mocno zakręcając przy pomocy ściereczki kuchennej.
Słoiki odwrócić do góry dnem.