1

Składniki

10 Sztuk
grzyby leśne
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. 1 szklanka octu, 5 szklanek wody, 6 stołowych łyżek cukru, 6 łyżeczek soli - wlać i wsypać do garnka 2 litrowego i krótko zagotować.
  2. Słoje i zakrętki wygotować, do każdego słoika włożyć 1 liść laurowy, 6-9 ziaren pieprzu, 14 ziaren gorczycy (naturalny konserwant, dodaje smaku).
  3. Grzyby oczyścić, umyć tylko zdrowe i nie większe niż dno szklanki (w zależności od gatunku), gotować odpowiednią ilość czasu 10-40 minut.
  4. Gorące grzyby odcedzając nakładać do słoi, zalewając bardzo gorącą zalewą i mocno zakręcając przy pomocy ściereczki kuchennej.
  5. Słoiki odwrócić do góry dnem.

Opis

Babciny przepis, który pasuje również do papryki marynowanej z olejem, patisonów itd. Bardzo dobre są ryby zapiekane w cieście i marnowane w tej marynacie, polecam.

Podobne przepisy

Ketchup jako dekoracja do kanapek dla niejadków

Przepis
Łatwy Do 15 min
Ketchup jako dekoracja do kanapek dla niejadków

Camembert zapiekany w bułce z dżemem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Camembert zapiekany w bułce z dżemem

Czekoladowe gofry z makaronu

Przepis
Łatwy Do 40 min
Czekoladowe gofry z makaronu

Czekoladowy makaron z cytrynową ricottą i owocami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Czekoladowy makaron z cytrynową ricottą i owocami

Imprezowe dipy

Przepis
Łatwy Do 15 min
Imprezowe dipy

Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Przepis
Łatwy Do 40 min
Jagodowy chłodnik z makaronem czekoladowym i bitą śmietaną.

Kolorowa zapiekanka z kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Kolorowa zapiekanka z kurczakiem

Kutia

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Kutia

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!