1

Składniki

10 Sztuk
grzyby leśne
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. 1 szklanka octu, 5 szklanek wody, 6 stołowych łyżek cukru, 6 łyżeczek soli - wlać i wsypać do garnka 2 litrowego i krótko zagotować.
  2. Słoje i zakrętki wygotować, do każdego słoika włożyć 1 liść laurowy, 6-9 ziaren pieprzu, 14 ziaren gorczycy (naturalny konserwant, dodaje smaku).
  3. Grzyby oczyścić, umyć tylko zdrowe i nie większe niż dno szklanki (w zależności od gatunku), gotować odpowiednią ilość czasu 10-40 minut.
  4. Gorące grzyby odcedzając nakładać do słoi, zalewając bardzo gorącą zalewą i mocno zakręcając przy pomocy ściereczki kuchennej.
  5. Słoiki odwrócić do góry dnem.

Opis

Babciny przepis, który pasuje również do papryki marynowanej z olejem, patisonów itd. Bardzo dobre są ryby zapiekane w cieście i marnowane w tej marynacie, polecam.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!