Grzyby w marynacie

m7
Grzyby w marynacie

1

0 / 0

Babciny przepis, który pasuje również do papryki marynowanej z olejem, patisonów itd. Bardzo dobre są ryby zapiekane w cieście i marnowane w tej marynacie, polecam.

1

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

10 szt. grzyby leśne

Przygotowanie


1

1 szklanka octu, 5 szklanek wody, 6 stołowych łyżek cukru, 6 łyżeczek soli - wlać i wsypać do garnka 2 litrowego i krótko zagotować.

2

Słoje i zakrętki wygotować, do każdego słoika włożyć 1 liść laurowy, 6-9 ziaren pieprzu, 14 ziaren gorczycy (naturalny konserwant, dodaje smaku).

3

Grzyby oczyścić, umyć tylko zdrowe i nie większe niż dno szklanki (w zależności od gatunku), gotować odpowiednią ilość czasu 10-40 minut.

4

Gorące grzyby odcedzając nakładać do słoi, zalewając bardzo gorącą zalewą i mocno zakręcając przy pomocy ściereczki kuchennej.

5

Słoiki odwrócić do góry dnem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

4

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

1

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły